Русия може да живее и без Европа, икономическите санкции нямат ефект

Русия може да живее и без Европа, икономическите санкции нямат ефект

Русия трябва да измине продължителен път по заместване на вноса с продукция свое производство, но вече може да се каже, че продоволственият бизнес успя да поеме „бурята на санкциите”, пише експертът по развиващи се пазари Кенет Рапоза в списание „Форбс“

„Нека Русия да не може да произвежда свое сирене бри или да отглежда определени видове плодове, може да лови повече риба треска и да отглежда повече пилета в местни ферми. Тези фермери, както и поддържащото ги правителство със субсидии, в определена степен са доволни от живота без Европа”, отбелязва анализаторът.

Заместителите на вноса помагат на правителството да „удържи рублите в страната”, а фермерите да намалят валутните рискове, пише Рапоза.

Русия успя да отслаби ефекта от въведеното от Москва в отговор на санкциите на ЕС ембарго на внос на европейска продукция: през 2015 г. с 9% процента например нарасна производството на пилешко, а частта на импортните сирена спадна от 40% на 22%.

Главен проблем за продоволствения сектор беше инфлацията, но сега тя е спаднала благодарение на укрепването на рублата. А главен проблем за суровинния сектор не са санкциите, а ниските цени на енергоресурсите, счита Кенет Рапоза.
Източник: epicenter.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!