Русия осъди България за спирането на проекта АЕЦ „Белене“

Русия осъди България за спирането на проекта „Белене“

Арбитражният съд към Международната търговска палата в Женева е отсъдил България да плати 620 млн. евро на „Атомстройекспорт“ заради спирането на проекта АЕЦ „Белене“, съобщи РИА „Новости“ в четвъртък (16 юни), като се позова на „Росатом“.

„В Росатом сме удовлетворени от решението на арбитражния съд“, каза представител на корпорацията. Според него по този начин съдът е потвърдил добросъвестното изпълнение на договора от руска страна, като вината за разтрогването му е прехвърлена на българската компания НЕК.

Съдът е удовлетворил основните искания на ЗАО „Атомстройекспорт“ за изплащане на извършените дейности и поръчаното оборудване, както и на разноските по делото, в това число и хонорарите на адвокатите от компанията Sidley Austin LLP.
Решението на арбитражния съд е окончателно.

Делото бе заведено през септември 2012 г., когато компанията „Атомстройекспорт“ – дъщерно дружество на „Росатом“, което се занимава със строителството на ядрени централи в чужбина, подаде иск срещу българската НЕК за 1 милиард евро за спирането на строителството на централата в Белене. Сумата на иска по-късно беше увеличена до 1.2 млрд.

В коментар за решението от Росатом посочиха, че и досега оценяват проекта за АЕЦ „Белене“ като много добър и съжаляват за прекратяването му, тъй като централата можеше вече да е построена, ако договорът бе спазен.

„От спечелването на търга през 2006 г. и в следващите няколко години ние направихме всичко възможно за съхраняването на проекта и за безусловното изпълнение на всички поети от нас ангажименти. В хода на преговорите за АЕЦ „Белене“ многократно сме предлагали сложни решения, за да удовлетворим непрестанно възникващите неординарни желания на поръчителя. Едва когато българската страна, за дълбоко наше съжаление, многократно се отклони от изпълнението на своята част от ангажиментите по проекта, бяхме принудени да се обърнем към Арбитража за намирането на справедливо решение“, посочи представителят на Росатом.

През 2006 г. ЗАО „Атомстройекспорт“ спечели международния търг за изграждане на два блока на АЕЦ „Белене“ в България. Но през 2009 г., с идването на власт на правителството на Бойко Борисов, проектът бе замразен, припомня агенцията. Решението за спиране беше взето в края на март 2012 г. от първото правителство на премиера Бойко Борисов.

„Аз лично съм много доволен от обективността на арбитража“, коментира българският премиер по повод решението на съда. Според него България ще трябва да изплати сумата от 550 млн. евро. По думите му „най-големите ни опасения и страхове всъщност се разминаха“, тъй като три от възраженията на руската компания изобщо не са били разгледани.
По думите на Борисов арбитражът с решението си дава две опции на България – или да си купи поръчания реактор на тази стойност и да го използва, или да го продаде на друга страна. Последното обаче може да стане само в съвместно решение между НЕК и „Атомстройекспорт“.

„Решението на арбитражния съд за проекта „Белене“ е изцяло в наша полза“, коментира бившият министър на енергетиката в правителството „Борисов“ Делян Добрев.

„Знаете, че искът беше за 1,2 млрд. евро, в който се включваха претенции от руска страна за неустойки, пропуснати ползи, ескалации т. н. Всъщност решението на съда е изцяло в посока на това, което ние предлагаме още от 2012 г. в момента, в който изтече споразумението в Белене“, поясни Добрев, цитиран от агенция „Фокус“.
Източник: bg.rbth.com/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!