Русия открива нова военноморска база в Черно море

Русия открива нова военноморска база в Черно море

На брега на Черно море, в град Новоросийск (1500 км южно от Москва), се подготвя откриването на нова база на военноморския флот на РФ. Според източник на „Руски дневник“ от военно-промишления комплекс с цел противодействие на НАТО в региона там ще бъдат дислоцирани шест дизелови подводници от проекта 636.6 „Варшавянка“, въоръжени с крилати ракети „Калибър“.

В момента там привършва изграждането на трите последни кея за подводници.

„В залива на града вече се намират три от тях: „Ростов на Дон“, „Новоросийск“, „Стари Оскол“. Всяка подводница е въоръжена с подводни торпеда за противодействие на кораби и с ракети клас „Калибър“, които вече демонстрираха огневата си мощ в Сирия и възможността си да поразяват цели на разстояние до 2500 км“, разказва източникът на „Руски дневник“.

Според думите му решението да се разгърне допълнителна база в Черно море е прието във връзка с активизираната дейност на кораби на НАТО през последните няколко години.

„Базирането на подводници от проекта 636.6 „Варшавянка“ в Новоросийск ще позволи на Русия да контролира потенциалните заплахи от територията на Европа и Близкия Изток“, отбелязва експертът.

Първоначално новата база на черноморското крайбрежие се създаваше заради разногласията в руско-украинските отношения след разпадането на Съветския съюз. В периода след 1991 г. базата на военноморския флот в Крим бе отдадена под наем на Москва, но всяко обновяване на корабния състав (включително и до последния патрон – бел. ред.) трябваше да се извършва след съгласуване с парламента в Киев.

Според думите на военния експерт на ТАСС Виктор Литовкин политиката на Украйна след разпадането на СССР се свеждаше до изживяване престоя на Русия в Крим, но след присъединяването на полуострова през 2014 г. ситуацията коренно се промени и започна пълномащабна реформа във флота.

„Заливът на Севастопол открива уникални възможности пред Москва. Заедно с новата база в Новоросийск Русия може напълно да контролира Босфора, военната инфраструктура в България, а също така да уравновеси заплахата от базата за ПРО на САЩ в Румъния“, отбеляза експертът.

Според думите на директора на Института за политически и военен анализ Александър Храмчихин възловата заплаха за Русия от страна на американската система в Източна Европа се състои в това, че тя има възможността мигновено да се преквалифицира от база за противоракетна отбрана в настъпателна.

„Теорията на Руската Федерация е, че американският комплекс за ПРО може да бъде преоборудван и в шахтите на пусковите установки да бъдат разположени крилати ракети. В частност пусковите установки за противоракетите Standard SM-3 могат да се използват за нанасяне на удари със стратегически крилати ракети Tomahawk“, казва Храмчихин.

Силната страна на новото място за дислокация на черноморския флот е възможността корабите и подводниците да бъдат разположени в няколко бази на ВМФ в един регион, твърдят анализаторите. При това за базата в Новоросийск съществува един ключов проблем, чието решаване тепърва предстои.

„На първо място, това са климатичните условия. Крайморската зона на Новоросийск регулярно е подложена на удари от северните ветрове на Кавказките планини, които с огромна сила се блъскат в корабите и сградите, изпречващи се на пътя им. Вятърът може да изхвърли корабите на брега и да разруши военната инфраструктура. Изграждането на базата се извършва по такъв начин, че ударите на ветровете да не бъдат толкова катастрофални“, обясни Литовкин пред „Руски дневник“.

Според думите му в Кавказките планини Русия изгражда допълнителен тунел, с който ще сведе до нула заплахата от разрушителните ветрове.
Източник: epicenter.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!