Русия припомни как е предупреждавала да не се нахлува в Ирак

Русия припомни как е предупреждавала да не се нахлува в Ирак

Руското посолство във Великобритания в сряда (6 юли) реагира на независим доклад, критикуващ ролята на Лондон в интервенцията в Ирак през 2003 г., съобщи „Вашингтон Пост“ (The Washington Post/WP)

На страницата си в Twitter дипломатическата мисия помести изображение с припомняне, че по онова време Русия е предупреждавала за негативните последици от подобен ход и е определяла войната като „несправедлива и крайно опасна“.

Във Великобритания в сряда излезе независим доклад,

разкриващ множество пропуски в работата на разузнаването и ръководството, довели до включването на Лондон в иракската интервенция през 2003 година. Под критиките на автора попада и премиерът на Обединеното кралство по онова време Тони Блеър.

Русия не пропусна да реагира на доклада, отбелязва изданието. На официалната си страница в Twitter руското посолство в Лондон публикува изображение с надпис: „Запазете спокойствие, но ви казвах“. Както пише авторът на статията, цитирана от RT, надписът е препратка към знаменития британски слоган „Запазете спокойствие и продължавайте в същия дух“. В текста към снимката иракската война е определена като „несправедлива и крайно опасна“.

Русия бе един от най-ярките критици на Великобритания и САЩ в навечерието на намесата им в Ирак през 2003 г., припомня изданието. Тогава руският президент Владимир Путин заяви, че войната ще бъде грешка не само за Ирак, но и за цялата международна общност.

В документа, публикуван в сряда, се отбелязва, че като цяло Тони Блеър и американският президент тогава Джордж Буш са разбирали, че намесата в Ирак, която не бе одобрена от ООН, няма да бъде подкрепена от международната общност, отбелязва „Вашингтон Пост“.

Дългоочакваният доклад на комисията, оглавявана от Джон Чилкот, е изготвен на базата на продължило 7 години разследване на обстоятелствата около  един от най-спорните конфликти с британско участие, довел до гибелта на близо 180 военни на страната и на десетки хиляди иракчани. Обемът на документа е огромен – той е 4 пъти по-голям от „Война и мир“ на Лев Толстой и се основава на безпрецедентен достъп до секретни правителствени документи.

В него се посочва, че 8 месеца преди нахлуването срещу войските на Саддам Хюсеин премиерът Блеър е казал на американския президент Джордж Буш „Ще бъда с себ, каквото и да става“. Малко по-късно той изпраща срещу Ирак 45 000 британски военни преди да са били изчерпани всички възможности за мирно решение на кризата.
Източник: bg.rbth.com/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!