Русия проведе успешни изпитания на нова противоракетна защита за Москва (Видео)

Русия проведе успешни изпитания на нова противоракетна защита за Москва (Видео)

Въоръжените сили на РФ са в процес на модернизация на системата за противоракетна отбрана (ПРО) около Москва. Според източник на „Руски дневник“ от военно-промишления комплекс (ВПК), в рамките на тази програма на 21 юни са проведени успешни изпитания на най-новата противоракета, предназначена за комплексите А-235 „Нудол“.

Модернизацията на „пирамидите на маите“ в Подмосковието

Тази система се намира на въоръжение в 9-а дивизия на ПРО в село Софрино-1 (на 50 км северно от Москва. В близост до нея е разположена радиолокационната станция „Дон-2Н“, която външно напомня пирамидите на маите. Тя решава задачите по откриването на вражески междуконтинентални балистични ракети и насочването на противоракетите от комплекса А-235 „Нудол“.

„Модернизацията на системата за противоракетна отбрана на Москва от А-135 към А-235 се провежда от началото на века. В момента тя вече е напълно окомплектована с новите ракети“, отбеляза източникът на „Руски дневник“.

Както разказа за „Руски дневник“ военният експерт от ТАСС Виктор Литовкин, комплексната система за ПРО около Москва, която може да поразява и обекти в близкия космос, представлява една от най-засекретените руски програми.

В края на миналата година достъп до изпитанията на новата противоракета получи само снимачен екип на правителствения телевизионен канал „Звезда“, който си сътрудничи директно с Министерството на отбраната на РФ.

Предисторията на А-235 „Нудол“

Според военния експерт от ТАСС Виктор Литовкин, съгласно договора за ограничаване на системите за ПРО между СССР и САЩ от 1972 г., двете страни се задължават да разгърнат не повече от две системи за ПРО – около столицата на страната и непосредствено в района на съсредоточаване на пусковите установки на междуконтиненталните балистични ракети (МБР). Но след две години Москва и Вашингтон се договориха да се ограничат с по една подобна система по свой избор. Така Съветският съюз разгърна комплекса си за защита от ядрени МБР около столицата, а Съединените щати – в базата Грант Форкс в Северна Дакота.

Както напомни експертът, първоначално комплексът А-135 е бил окомплектован с противоракетите 53Т6, според класификацията на Северноатлантическия алианс – GAZELLE.

„Тези ракети на системата могат да прихващат балистичните ракети на противника, които прелитат със скорост до 7 км/с на височина до 5 км“. Според думите му новият модел се отличава от предишния най-вече по това, че разполага с кинетичен, а не с ядрен боен заряд.

„Междуконтиненталната стратегическа ракета се движи с хиперзвукова скорост в облак от лъжливи цели. Изключително сложна техническа задача е сред тази „маса“ да бъде открита единствената атомна бойна глава. Затова по презумпция 53Т6 са били оборудвани с атомна бойна глава, която прихващала едновременно всички ракети на потенциалния противник и с помощта на ядрен взрив унищожавала всички настъпателни обекти на врага“, отбеляза Литовкин.

Но технологиите напредват, и сега ръководството на страната постави задачата да бъдат изключени възможните технически и човешки жертви, които неминуемо ще последват вследствие радиоактивния облак, образувал се от два ядрени взрива.

Разсекретяването на елементи от ПРО

В настоящия момент Министерството на отбраната на РФ разсекрети част от обектите и елементите на първоначалната система А-135. Сега в парка „Патриот“ (на 72 км западно от Москва) на открита стратегическа площадка за първи път е изложена транспортно-зареждащата машина на комплекса А-135.
Източник: epicenter.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!