Самолетоносачът „Адмирал Кузнецов“ ще изпълнява функциите на „Мистрал“ за руския флот

Самолетоносачът "Адмирал Кузнецов" ще изпълнява функциите на "Мистрал" за руския флот

Разполагането на ударни вертолети Ка-52К „Катран“ на самолетоносача „Адмирал Кузнецов“ значително ще разшири възможностите на кораба за бойни операции в крайбрежна зона, поддръжка на морски десант и тактическа подкрепа на сухопътни сили на разстояние 200 км., пише вестник „Известия“, цитиран от „Фокус“. За това съобщи бившият началник по въоръжението на Министерството на отбраната Анатолий Ситнов. Според него, предстоящото назначение на авионосния крайцер в Средиземно море, ще демонстрира ефективността на това решение.

„Комбинирането на базираните в крайцера изтребители МиГ-29 и вертолетите Ка-52К ще повиши боевия потенциал на кораба и ще позволи използването му за по-широк спектър задачи“, заяви Ситнов.

„С разполагането на вертолети корабът ще може да решава задачи не само по въздушно прикритие и нанасяне на удари по цели в дълбочина на територията на противника, както правят „класическите“ авионосци, но също ще обезпечава работата в най-близката крайбрежна зона, което е свойствено на десантни кораби от типа „Мистрал“.

Например унищожаването на малки съдове и катери, увреждане на бреговата инфраструктура на противника, поддръжка за извършването на морски десант. На „Кузнецов“ могат да бъдат разположени до 30 ударни вертолета, което не позволява нито един друг авионосец в света“, допълни Ситнов.

По думите на специалиста, всичко това е могло да бъде реализирано с получаването на „Мистрал“ от Франция – сделка, която не бе осъществена, заради санкционната политика на Запада спрямо Русия. Въпреки това, конструкторът Сергей Михеев заяви, че именно договорът с французите е провокирал създаването на руския палубен ударен вертолет Ка-52К „Катран“.
Източник: blitz.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!