Словенският премиер: Ако бежанската вълна продължи, за Европа ще стане страшно – балканските държави може да се сбият

Словенският премиер: Ако бежанската вълна продължи, за Европа ще стане страшно - балканските държави може да се сбият

Словенският премиер Миро Церар предупреди, че съществува опасност от повтарянето на миналогодишната мигрантска криза в Европа, която би могла да застраши европейското единство и да предизвика конфликти между балканските държави.

„Евентуално повторение на масовата мигрантска криза би заплашило ЕС.

Ако в такъв случай държавите членки не действат единно, това би довело до подкопаване на обстановката в съюза“, посочи Церар в изказване за Словенската национална телевизия.

Той каза още, че при евентуален нов приток на мигранти по „Балканския маршрут“ Словения ще действа решително в защита на своята граница с Хърватия.

„Повторението на мигрантската криза не само, че ще доведе до затварянето на границите и до спорове, но би могло да предизвика и сблъсъци между държавите на Балканите“, допълни той.

По думите му държавите от ЕС не трябва да позволяват повторение на събитията от 20 в., когато европейското разединение доведе до две големи войни в Европа.

„Успешното решаване на мигрантския проблем, особено след Brexit и другите кризи непосредствено в Европа, би имало позитивно влияние върху развитието на европейската идея“, каза още словенският премиер.
Източник: blitz.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!