„Сова Харис“: Корнелия Нинова е най-силната президентска кандидатура на левицата

"Сова Харис": Корнелия Нинова е най-силната президентска кандидатура на левицата

Най-силната президентска кандидатура на левицата е Корнелия Нинова. Особено при варианта кандидатиране на Бойко Борисов за президент. Това заяви социологът от „Сова Харис“ Васил Тончев на дискусия, организирана от АБВ и фондация „Фридрих Еберт“..

Соцлидерката нямало да има големи изгледи за успех срещу Борисов, но щяла да успее да консолидира вота вляво и да натрупа актив за следващия президентски избор, добави експертът, разигравайки варианта – левица и десница издигат партийни кандидатури.

АБВ бламирали кандидатурата на Ивайло Калфин с обявяването му за евентуална кандидатура. От експертните кандидати след Ирина Бокова, Калфин бил следващият с големи шансове за успех. Васил Тончев коментира, че лявото у нас го има, но нямало своето извоювано място. БСП няма 15% при избори според него каквито са последните социологически проучвания. Имало обаче потенциал в лявото пространство.

Дясното имало електорално тяло от около 1,5 милион избиратели, предимно твърдо стоящи зад ГЕРБ. 500 000-400 000 са избирателите на столетницата. АБВ откраднали около 150 000 от червения електорат, коментира Тончев, слушан от присъстващия на дискусията лидер на АБВ Георги Първанов. Грешка е бил, по думите му, анонсът на АБВ за евентуална негова кандидатура. Излизайки от по-малката партия вляво, това я вкарва в задънена улица, каза Васил Тончев, който препоръча кандидатурата на левицата да бъде излъчена от по-голямата лява партия.
Според анализаторите автоевтаназия за левицата ще е съюз с „Атака“.
Не трябвало да се подценява обаче подадената от Волен Сидеров ръка към патриотите. Те имали сериозни шансове в президентския вот и да постигнат висок резултат.
Левият кандидат трябва да е порядъчен и социално чувствителен. Кандидатът трябва да е проевропейски настроен, но да не е антирусофобски ориентиран. Трябвало да е патриот, но не националист. Левият кандидат не трябва да е популист. Той трябва да е познат на публиката – депутат, евродепутат, министър, но и не трябва да идва от шоубизнеса.

Според социолога Кольо Колев има реална възможност ГЕРБ да получи съкрушителен шамар. Широката лява коалиция обаче нямало да е достатъчна. Ако левите формации не се обединят, на балотаж може да са и патриотите.
По-добрият вариант за левицата и страната, според него, е коалиция ляво-център. Кандидатът не трябва да е от лявото пространство като Николай Михайлов, Огнян Герджиков или човек, който излъчва интелектуален потенциал.

БСП и АБВ, по думите на Петър Хубчев от Фондация Фридрих Еберт, водели убийствена война помежду си. Двете формации трябвало да се обединят за предстоящия президентски избори и да излязат с единна кандидатура. Ако това не станело, за левицата президентският вот бил обречен. Хубчев е убеден, че перспективите пред България не са добри. Демографската криза се задълбочава, притеснен е той. Правителството не можело да се справи със ситуацията. Не можело да се справи с бежанския поток, със свободата на словото, имало и проблем с усвояването на еврофондовете.

Колкото по-късно се отлага назоваването на кандидата на ГЕРБ, толкова по-вероятно ще е Борисов да се кандидатира лично, категоричен е Васил Тончев.

Според него ще надделее предпочитанието на лидера на ГЕРБ към петгодишен президентски мандат, вместо доизкарване още една година на управленския мандат и след това попадане в една тежка, неясна ситуация.

Ако кандидатът на ГЕРБ не е Борисов, а Фандъкова или Бъчварова, то това ще е човек, негов послушник, прогнозира още той. Ако избере Кристалина Георгиева, това означава от първия ден на мандата й да обрече ГЕРБ да няма контрол над президентската институция, посочи Тончев, присъединявайки еврокомисарката към кръга на Плевнелиев.

За сегашния президент той коментира, че Плевнелиев е подменил квотата на ГЕРБ и е демонстрирал платформа, много по-близка до Реформаторите и до кръга Прокопиев, отколкото до партията, която го беше издигнала. Според социолога след Ирина Бокова именно Ивайло Калфин е вторият политик от лявото пространство, който има възможности да спечели.

На фона нарастването на държавния дълг с невиждани темпове и несправянето с престъпността и корупцията, на фона на безкритичните медии, които обявили, че започваме да внасяме газ от Гърция, когато това няма да се случи скоро, докато Гърция не построи тръбите, двете основни леви партии, АБВ и БСП воюват, посочи Пенчо Хубчев от „Фридрих Еберт“. Вместо да обединят усилията си, водят самоубийствена война помежду си, констатира той. И предрече, че ако не започнат веднага преговори и не постигнат обща лява кандидатура, изборите за левите са обречени.

Политологът проф. Антони Тодоров подчерта, че новият президент не трябва да бъде популист, нито националист, но патриот – да. Ако Слави Трифонов се кандидатира за президент, нямам съмнения, че ще бъде избран. Но ако политиката я превърнем в в шоу, ами наистина да се занимаваме с нещо друго, заключи политологът.
Източник: epicenter.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!