Социалистите се събират на заседание на 49-ия конгрес

Социалистите се събират на заседание на 49-ия конгрес на БСП в 10.00 часа в Зала 1 на НДК. Мотото на форума е „БСП – алтернатива за България“
.

Официалният дневен ред включва обсъждането на бюджета за догодина. По тази точка доклад, озаглавен „Бюджет 2018 – икономика, доходи, справедливост“, ще изнесе зам.-председателят на ПГ Драгомир Стойнев. Отпадането на плоския данък, промяната на статута на болниците като търговски дружества, необлагаем минимум и отпадане на делегираните бюджети са част от акцентите в него.

Президентът на ПЕС Сергей Станишев ще бъде номиниран за трети мандат начело на европейската лява партия, като номинацията му беше вече приета от пленум на БСП преди няколко седмици. Станишев ще изнесе доклад по другата основна тема на конгреса – „Председателството на ЕС – възможност за България“.

Очаква се на форума да се постави въпросът за промяна на устава, така че отново лидерът да се избира от конгреса, а не от цялата партия в пряк общопартиен вот.

Предварителните прогнози сочат, че искането няма да мине, макар и да се очертава то да бъде подкрепено не само от тъй наречената вътрешна опозиция.

Сериозен спор се очаква и заради липсата на отговор от страна на соцлидера на въпроса, който червени задават още от пленума на БСП и градската конференция след това, а именно – защо при 80 народни представители левицата не се осмелява да внесе нито един вот на недоверие.

Насрочването на конгреса стана повод за разделение на Националния съвет на БСП преди две седмици, когато привържениците на Корнелия Нинова надделяха само с 4 гласа над онези, които смятаха, че не е необходимо свикване на най-висшия форум заради бюджета.

Очаква се острият сблъсък между лобитата в БСП от отминалия безпрецедентен пленум да се прехвърли и в залата на НДК.

Тогава соцлидерката бе обвинена, че ръководи партията еднолично, че си отваря много фронтове с това, че се вслушва само в двама-трима души около нея и не чува всички настроения в партията.

Нинова пък ще се опита да превърне спора във вот на доверие за себе си и да демонстрира пред вътрешните си опоненти, че дори и да се опитва да я бламира пленумът, партията я обича. Някои анализатори дори пророкуват, че тя е способна да хвърли оставката си, за да мине през преизбиране от цялата партия и да се бетонира на лидерския пост. / kanal3.bg

БСП – алтернатива за България

На живо – заседание на 49-ия конгрес на #БСП.#БСПалтернативаЗаБългария

Публикувахте от Българска Социалистическа Партия в 27 октомври 2017 г.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!