Станишев готви посещение на Корнелия Нинова в Брюксел

Станишев готви посещение на Корнелия Нинова в Брюксел

Първото посещение на новия лидер на БСП Корнелия Нинова ще бъде в Брюксел

Президентът на ПЕС Сергей Станишев ще я представи на председателите на партиите от лявото семейство.  Така социалистическите и социалдемократически партии от Европейския съюз ще бъдат запознати с новия курс на БСП за ясна, твърда опозиционна линия. Това заяви президентът на ПЕС за Епицентър.бг в Рим, където трябваше да се проведе форум на ПЕС, елемент от поредицата срещи за изработване на лявата визия за ЕС.

Станишев дойде в Рим в четвъртък вечерта от Китай за среща на премиерите социалисти, чиито домакин трябваше да бъде италианският премиер Матео Ренци. Но докато летеше, тя се отложи заради трагедията с египетския самолет, при която загинаха и много френски граждани.

Затова един от основните гости на форма  – френският президент Франсоа Оланд, отложи визитата си. Форумът в Рим бе замислен като част от поредицата стратегически дискусии за левия образ на Европа, първата от която бе през март в Париж. Следващата, на която трябва да се изработи конкретна икономическа платформа, отново ще бъде във френската столица.

 

Основните елементи от този план са т.нар. младежката гаранция, т.е. държавното подпомагане на първото работно място, гарантирането на достъпно европейско образование за всеки млад човек с разширяване на програмата „Еразъм” и към средното образование, гарантиране на достъпа до европейското културно наследство за всеки млад човек от ЕС, въвеждане на детската гаранция, обясни Станишев. В прегледа на финансовата рамка на ЕС премиерите от левицата ще отстояват тези „червени линии”, добави той. Форумът в Париж ще се проведе веднага след референдума за излизане на Великобритания от ЕС. „Великобритания ще загуби много, ако напусне ЕС, смята Станишев. – ЕС не е клуб по желание, в който ако напуснеш, запазваш придобивките и се отърваваш от недостатъците. Но евентуалното напускане на Великобритания ще бъде удар и върху ЕС, независимо че последиците за Лондон ще бъдат по-сериозни.”

 

Преди срещата в Париж под егидата на Станишев в Брюксел ще се проведе конференция, посветена на сигурността. Тя е замислена като форум, на който да се срещнат хора от лявото политическо семейство, които на практика се занимават с антитерористична дейност.

„Мерките срещу тероризма не бива да се изчерпват със затягане на контрола по летищата”, смята Станишев. Един от основните проблеми, който ще бъде разискван, е за интеграцията на малцинствата, за това какъв точно ислям се проповядва в европейските джамии, на какво учат младото поколение мюсюлмани.

Идеята на форума е да допринесе за засилване на чуваемостта между специалистите по тероризъм в Европа.

 

Китай проявява интерес за инвестиции в транспорта в България, каза още Сергей Станишев. Той бе начело на делегация от 33 европейски партии от всички политически семейства в Китай.

В нея били и шефът на парламентарната фракция на партията на Ангела Меркел Християн-демократическия съюз, както и председателят на Националния съвет на френската републиканска партия, партията на Никола Саркози. Станишев открил форума, посветен на връзките ЕС – Китай. Освен в инвестиции в инфраструктура, Китай проявява интерес и към концесии в добивната промишленост, а освен това е първата държава извън ЕС, която иска да инвестира по плана „Юнкер”, разказа Станишев.

Източник: epicenter.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!