Стефан Данаилов и Дора Янкова с повече гласове от Миков и Нинова за съвета

Стефан Данаилов и Дора Янкова с повече гласове от Миков и Нинова за съвета

Цялото ръководство на БСП отива на нов избор, стана ясно от обявените резултати от тайния вот на 49-ия конгрес, провел се посреднощ. 755 са гласувалите делегати при 781 по списък. Безпрецедентно за първи път конгресът не можа да попълни състава на Националния съвет на партията от раз, съобщава „24 часа”. Единствените двама безспорно избрани са Дора Янкова с 455 гласа и Стефан Данаилов с 385 гласа. За влизане в ръководството по устав са нужни 50% + 1 от гласовете.

Дори Михаил Миков и Корнелия Нинова не са успели да се класират за членове на Националния съвет с тайното гласуване. Лидерът има 360 гласа, а Нинова – 368 гласа.

Току-що конгресът с явно гласуване одобри състава на Националния съвет по висшегласие – т.е. по реда, определен от броя гласове. Така трета в ръководството е Велислава Дърева, а в първата десетка на събралите най-голяма подкрепа са Атанас Мерджанов, Евгений Узунов, Калоян Паргов, Костадин Паскалев, Румен Гечев, Янаки Стоилов, Валери Жаблянов.

Националният съвет е общо 181 души, но има младежка квота и 31 делегирани представители от регионите, сред които Борислав Гуцанов от Варна, Иван Ченчев за един от столичните райони и други. Бойко Великов пък влиза по право като ръководител на научно звено към партията.

С явно гласуване и голямо мнозинство по време на закритото заседание в събота пък за член на Националния съвет е бил избран президентът на ПЕС Сергей Станишев.

Балотажи ще има за лидер на партията и за шеф на Общопартийната контролна комисия.

За председателския пост ще се борят настоящият лидер Михаил Миков, за когото са гласували 329 от делегатите и Корнелия Нинова с подкрепа от 280 души. Останалите трима кандидати за поста са взели съответно: Красимир Янков – 77 гласа, Георги Гергов – 55 и Валери Жаблянов – 10 гласа.

За шеф на контролната комисия ще се борят Росен Малинов, взел 230 гласа, и бившата депутатка Валентина Богданова с 214 гласа. След тях е бившата общинска съветничка Гергана Алексова с 98 гласа.

Балотажът и резултатът са част от демокрацията, това са процедури. Нека конгресът да е единен включително и след гласуването, коментира Миков преди началото на заседанието. Запитан дали вотът е бил честен, той отговори: „Предупредих изрично, че не искам да се правят такива договорки, но те са неизбежни. Навсякъде има договорки.“

Няма друга партия, която по този начин да излъчва органите си – колективни, това е демокрацията и трябва да и свикнем, допълни Миков. И бе категоричен, че вотът в БСП е бил дори по-прозрачен от националните избори.
Източник: blitz.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!