Стефан Данаилов: Необходима е цялостна промяна в здравната ни система

Стефан Данаилов: Необходима е цялостна промяна в здравната ни система
Стефан Данаилов: Необходима е цялостна промяна в здравната система

„Много неща трябва да се променят в нея, дори ако трябва да се предприемат мерки, които ще болят, трябва обаче да се започне отнякъде“. Това заяви водачът на варненската листа на „БСП за България“ проф. Стефан Данаилов. Заедно с кандидат-депутатите Светлана Такева и проф. Анелия Клисарова той се срещна с дами, които работят в детски социални заведения. „Вярвам на българската медицина и не ми е приятно да се критикуват така българските лекари. Бюрокрацията в здравеопазването обаче е страшна“, категоричен бе Данаилов.

В платформата на БСП е залегнало и увеличаване на възнагражденията на специалистите от сектора, стана ясно по време на срещата.

„Предвиждаме стартова заплата за специалисти магистри, каквито са лекарите, от минимум 3 минимални работни заплати, а за сестрите и изобщо специалистите „бакалаври“ – минимум 2 минимални заплати“, посочи още проф. Клисарова. Според нея са нужни и сериозни промени в сегашната Наредба за специализации в системата на здравеопазването, които ще позволят повече млади лекари да остават у нас.

Светлана Такева пое ангажимент като народен представител да работи за промяна на статута на Дома за медико-социални грижи във варненския кв. Виница.

„Разговарях с ръководството, този дом трябва да получи статут и да стане Дневен център за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания, защото той не е само дом за деца без родители, той е център за рехабилитация, а затова е нужна апаратура, подходящи помещения, достатъчно персонал“, обясни Такева.

Присъстващите изразиха недоволство от „безумието“ системата на пръстови отпечатъци за регистрация на пациенти в болниците, която трябва да отпадне. И протестираха срещу факта, че последните две правителства на ГЕРБ насочили много средства за развитие на Бургас, а забравили Варна.

„Варна има потенциал за развитие в полза на хората и обществото. В последните години градът изостана драстично и в момента е на пето място, дори след Враца“, коментира пред участниците в срещата Стефан Данаилов, чието мото е „Да върнем достойнството на Варна“. Той подари цветя и картички за първа пролет на жените, които се грижат за децата и определи професията им като трудна и благородна.
Източник: bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!