Стойнев към управляващите: Ниските пенсии са проблем не само за пенсионерите, но и за техните деца. Защо ги излъгахте?

Стойнев към управляващите: Ниските пенсии са проблем не само за пенсионерите, но и за техните деца. Защо ги излъгахте?

Декларация от името на ПГ на „БСП за България“

В сряда ПГ на „БСП за България“ гласувахме „за“ предложението на ГЕРБ и ОП за увеличение на минималната пенсия от 1 юли на 180 лв. и на 200 лв. от 1 октомври. Тази промяна ще усетят около 600 хиляди пенсионери. И с това правителствената политика за доходите през 2017 г. е изчерпана! Не звучи като повод за гордост, но вероятно е подходящо за публични хвалби и отчитане на дейност.

Подкрепихме ви, колеги от управляващото мнозинство, защото 2 млн. и 200 хиляди пенсионери наистина нямат вина, че толкова можете и сериозно издишате в политиката за доходите.

Подкрепихме ви заради хората, нашите майки и бащи, които са строили тази държава, въпреки че вие гласувахте „против“ предложението на ПГ на „БСП за България“ за преизчисляване на пенсиите. Ето това предложение щеше да реши несправедливостта и да премахне голямата ножица между старите и новоотпуснатите пенсии. Ето така хора, упражнявали една и съща професия, с еднакъв осигорителен стаж, щяха да получат много по-справедливи доходи за целогодишния си труд.

Разликата между вашето и нашето предложение е безкрайно ясна. Вашето  е лесно решение с неголям и противоречив ефект –  подкрепяш само тези, които са били най-малко коректни към осигурителната система. Нашето, вече е политика.

Страшното тук не е само отношението към пенсионерите, а че мнозинството в българския парламент се задоволява с имитация на политика и решения на парче. Страшно е, че не мислите за цялостната политика на доходите, за бъдещето на пенсионната и осигурителната система.

Колеги, за няколко минути се абстрахирайте, че сте управляващи. Помните ли как по време на предизборната кампания обикаляхте страната с обещание за минимална пенсия от 300 лева и за преизчисляване на всички пенсии като разумна и необходима мярка. Днес вече забравихте обещаното. Най-страшното нещо в политиката е да лъжеш избирателите и да не си спазваш обещанията си.

Нека колегите от ГЕРБ и ОП да се върнат в реалността и при фактите – такива, каквито са – близо 39 лева повече ще получат едва 547 хил. пенсионери, а 1,5 млн.- няма нищо да получат.

С формулировката си в ,,Приоритетите за управление” при съставянето на правителството, ГЕРБ и ОП обещават преизчисляване на пенсиите, но вече е ясно, че нямат никакво намерение да изпълнят ангажимента си към огромната част от български пенсионери. Нещо повече, те цинично противопоставят пенсионерите за осигурителен стаж и възраст, на пенсионерите с пенсии за инвалидност. Ще дадем на ,,добрите”, когато накажем ,,лошите”. Но ако въобще има неправомерно отпуснати инвалидни пенсии, за това имат вина правителствата. А от последните 8 години, ГЕРБ управлява през 7 от тях.

В ,,Средносрочната бюджетна прогноза за периода 2018-2020”, качена на страницата на МФ през май 2017, отново всички социални плащания се замразяват.

От нея е видно, че правителството предвижда за следващите години увеличението на пенсиите да е в рамките на около 2,5 % годишно. Това ще доведе до увеличение на бедността и неравенствата. До нарастващо и натрупващо се изоставане на пенсиите за трудова дейност на лица с еднакъв осигурителен принос. Отново се противопоставят поколения и групи хора. Това ли гарантира ,,предвидимост и спокойствие на хората в дългосрочен план”, както сте написали във вашите управленски намерения, защото програма няма?

Нещо повече, от вчера има и нов скандал, който бушува и ще изригне.  Ние ще настояваме в пленарна зала д-р Глинка Комитов да бъде изслушан- шефът на НЗОК, който вчера е подал оставка. Това отново е скандал, който евентуално вие сте създали и ние искаме да разберем причините за неговата оставка, и защо човекът не може да се справи при вашето управление.

От ГЕРБ и ОП често ни задавате въпроса за нашата политика за увеличаване на пенсиите и сега ми позволете да ви напомня как сме помогнали на хората:

·         През 2008г.

–     от 1 юли за пръв път се въведе ,,швейцарското правило” (осъвременяването на пенсиите в съответствие с инфлацията и ръста на осигурителния доход)

–     от 1 октомври всички пенсии се преизчислиха със средния осигурителен доход за 2007 г. Това доведе до средно увеличение на пенсиите за осигурителен стаж и възраст с 22 %;

·         През 2009 г.

–        от 1 януари се увеличи минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст с 10 %

–        от 1 април се увеличи коефициентът за тежест на всяка година осигурителен стаж – от 1 % на 1,1 %. Това доведе до ново увеличение на размера на пенсиите;

–        от 1 април се увеличи размерът на максималната пенсия – от 490 на 700 лв.;

–        от 1 юли с 9 % се осъвремениха пенсиите;

·         За целия управленски мандат 2005 – 2009 г.

– Размерът на минималната пенсия се удвои – от 69 лв. на 136 лв.;

– Размерът на средната пенсия се увеличи с 90 % – от 134 на 254 лв.;

– Размерът на максималната пенсия нарастна с 67 % – от 420 лв. на 700 лв.;

–   Започна изплащането на коледни добавки за пенсионерите, като за 2008 г. те достигнаха 150 лв. за всеки български пенсионер;

Правителство Орешарски – юни 2013 –август 2014 г.

·         Възстанови се ,,швейцарското правило” – замразено в мандата на Борисов 1;

·         Увеличи се минималният и максималният размер на пенсията;

·         Спря се необоснованото увеличаване на осигурителния стаж и възрастта за пенсиониране;

 

Ето това е политика, дами и господа управляващи.

ПГ на „БСП за България“ настоява за цялостна политика за развитието на пенсионната и осигурителната система и за преизчисляването на всички пенсии, като част от тази политика.

Питате ни: Къде са парите? В шумно рекламирания бюджетен излишък или в програмата за саниране, за която има милиарди левове, но и още толкова съмнения за разходването на средствата.

Пенсиите в България са ниски. Голяма част са на критичната граница на бедността. И най-високите трудно стигат за достоен живот- за храна, лекарства, сметки. Повтаряме го непрекъснато, не го разбирате. Затова ви даваме още един мотив – ниските доходи на пенсионерите са проблем и за техните деца. Активното поколение, което трябва да осигури собствените си деца, е принудено да отделя, за да помага на своите родители.  Така още една огромна група от обществото е въвлечена в този проблем и ще страда от късогледата управленска политика.

Избрани сме, за да правим политика, а не да имитираме грижа. Подобряването на живота на хората – това е голямата цел на „БСП за България“, за която работим. Искрено се надявам, че един ден тази цел, най-накрая ще бъде и ваша.
Източник: bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!