Столтенберг към Радев: Добре дошъл отново! България е ценен съюзник, очаквам да работим заедно

Столтенберг към Радев: Добре дошъл отново! България е ценен съюзник, очаквам да работим заедно
Днес в централата на НАТО в Брюксел се проведе среща между президента на България Румен Радев и генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг. В официалния сайт на НАТО NATO.int е публикувано официалното обръщение на Столтенберг към българския президент.

„Добре дошли в централата на НАТО. Поздравления за назначаването ви за президент. Бих желал да кажа „добре дошли обратно“ в централата на НАТО защото сте ми казали, че сте работили тук преди години и това подчертава личната ви ангажираност и разбиране за важността на НАТО. Във Вашата предишна роля като командир на българските ВВС Вие ни помогнахте да пазим въздушното си пространство. И знам, че ще останете ангажирани към НАТО и нашата споделена сигурност сега във Вашата нова роля на президент“, пише в заявлението.

„За почти 13 години България е ценен съюзник, правещ важен принос за колективната ни отбрана. Вие предоставяте кораби на НАТО, за да патрулира в Черно Море. Играете важна роля в сигурността на Вашия регион, чрез приноса си към присъствието на НАТО в Косоно, Вашата подкрепа на евроатлантическата интеграция на Западните Балкани и Вашата помощ за Украйна, където водите фонда на НАТО по медицинска рехабилитация“, пише в заявлението.

„Аз съм също много благодарен за Вашата силна ангажираност към присъствието на НАТО в Афганистан, където помагате в борбата срещу тероризма и предотвратявате това Афганистан отново да се превърне в безопасно място за международния тероризъм. Срещал съм се с български войници в Афганистан и е чудесно, че мога да ви кажа, че те бяха много професионални, много ангажирани и ние сме горди да имаме български войници, част от нашето присъствие в Афганистан“, заяви Столтенберг.

„Средата на сигурност, която ни обгражда се променя. Ние виждаме една по-настоятелна Русия. Виждаме безредици и насилие на юг – тероризмът. Ние виждаме кибер-атаки и хибридна война. НАТО отговаря. Ние отговаряме като увеличаваме присъствието си и югоизточно от Алианса и в Балтийските републики и в Полша. Ние засилваме нашето присъствие в черноморския регион с пакет от мерки на земята, във водата и във въздуха. Ние ще приключим работата си на срещата на министрите на отбраната през февруари. Някои съюзници от НАТО вече посочиха, че ще допринесат за това присъствие. Силен знак за солидарността на НАТО“, казва още генералният секретар на алианса.

„Но сигурността не е безплатна. Затова и трябва да увеличим бюджетите по отбрана и приветствам това, че България вече е започнала да увеличава инвестициите си в отбраната. Смятам, че това подчертава ангажираността на България към НАТО и към решенията на НАТО за засилването на колективната ни отбрана“, заяви Столтенберг.

НАТО не иска конфронтация с Русия. Не искаме нова Студена война, затова и отговорът ни е премерен. Той е прозрачен и защитен. Но даваме ясен знак, че сме заедно. Че всички съюзници са готови да се защитят един-друг. Затова и г-н президент, добре дошли отново в централата на НАТО. Хубаво е да ви видя и очаквам да работим заедно. Добре дошли отново“, завършва заявлението си Столтенберг.

Агенция „Фокус

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!