Стоян Мирчев: Управляващото мнозинство е не на политиката, а на далаверата

Стоян Мирчев: Управляващото мнозинство е не на политиката, а на далаверата
Горанов извади гръбнака на Стратегията за висшето образование. Как да я подкрепим?

„Поискахме оставката на Главчев,като председател на НС,  на първо място, защото парламентът вече 6 седмици не функционира. Основният проблем е, че управляващото мнозинство е не на политиката, а на далаверата”. Това заяви пред Дарик радио народният представител от ПГ на „БСП за България” Стоян Мирчев. Той обясни че левицата има конкретни законопроекти за решаване на проблемите в здравеопазването, в производството на българските храни, образованието. „Част от тях сме внесли, но ще е лош знак за управляващите, да започне законодателната работа на 44-то НС със закони на опозицията, затова те ги бавят”, каза още той.

Стоян Мирчев посочи като втора причина за исканата оставка, че Главчев позволява използването на езика на омразата в пленарна зала, особено от страна на ГЕРБ. „Правилникът за дейността на НС е закон и той не трябва да се тълкува, а да се прилага. В него е записано, че не трябва да се допускат от парламентарната трибуна обиди. Не може да се позволява от нея да се обиждат  1 млн. българи, които са ни подкрепили на изборите”, категоричен бе депутатът. По думите му, Главчев е станал председател със 157, а е успял да остане такъв със 118 гласа, като дори не е могъл събере мнозинство от 121 гласа. „В резултат от политиката на управляващите, и поведението на Главчев, мнозинството е на кантар”, заяви социалистът.

Горанов извади гръбнака на Стратегията за висшето образование. Как да я подкрепим?

Стоян Мирчев заяви, че много се говори за чужди инвестиции, но преди да търсим инвеститори, държавата трябва да реши накъде ще се развива, да се създадат кадри с реформи в образованието. „Кой ще работи иначе в тази икономика”, попита той. По думите му затова трябва да се създадат и условия за развитие на икономика, каквито няма към момента.

Мирчев подчерта, че БСП е конструктивна опозиция и ще участва в гледането на всички закони, които ще доведат до нещо положително за страната ни. Той обаче подчерта, че няма да бъдат подкрепяни инициативи, които не са добри за България, под предлог, че това се иска от ЕС. Като пример той посочи Стратегията за висшето образование, без която ще спре еврофинансирането в тази сфера. Народният представител припомни, че левицата е предупредила за това по времето, когато министър на образованието е била Меглена Кунева. Той обясни, че по време на служебното правителство е била създадена добра стратегия, но веднага след като идва кабинетът „Борисов 3”, Горанов успява да извади гръбнака на програмата и са останали само добри пожелания. „Как да я приемем, като в доклада от Европа ни се казва, че в тази стратегия не присъства финансов гръбнак.  Не на всяка цена трябва да се подкрепят дадени решения. Трябва да се подкрепят тези, които ще доведат до някакъв позитив”, поясни депутатът от левицата.

Като особено важен закон Мирчев посочи Закона за средното образование, в който са били направени пагубни промени от кабинета „Борисов 2”, довели до отпадането на редица основни автори, разбъркани са програмите. „Законът е кух и се определя от зададени стандарти, които могат се променят всеки ден от министъра. Ние предлагахме друго решение на този проблем – ключовите от 19-те стандарта, да се приемат като приложение към закона от НС”, обясни той.

Като друго важно предложение в образованието Мирчев посочи -да има един учебни по един предмет за всеки клас, който да се подготвя от министерството. „Не приемаме и финансирането на частните училища с държавни средства”, заяви той.

Попитан за закона за концесиите, Мирчев заяви, че това е класически лобистки закон, с който ГЕРБ са се опитали да приключат 43-то НС и сега започват 44-то НС с него. „Къде са всички обещания за вдигане на заплати, на пенсии, на социални доходи, което  крещяха по време на кампанията, защо не започнат с тях?”, попита Стоян Мирчев.
Източник: bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!