Стоян Мирчев: Шефът на ЧЕЗ обвинява директно правителството, че напуска България

Стоян Мирчев: Шефът на ЧЕЗ обвинява директно правителството, че напуска България
Проблемът на държавата ни е, че тя не е лош стопанин, а стопанинът на държавата е лош

„От България изчезват инвеститори и обвиняват правителството. Шефът на ЧЕЗ обвинява директно правителството, че напуска страната, като и други компании напускат  по същата причина.” Това заяви народният представител от „БСП за България” Стоян Мирчев по Дарик радио.

Той допълни, че има сектори, в които държавата трябва да бъде водеща. Даде за пример Чехия с нейната ЧЕЗ, която е държавна. „Проблемът на държавата ни е, че тя не е лош стопанин, а стопанинът на държавата е лош”, каза депутатът.

„БСП предлага държавата да закупи активите на компанията и да стане единствен собственик, както е в други държави”, обясни Мирчев предложението на левицата. По думите му самата сделка дори можела да пропадне. „Безумие е държавата да влезе в съдружие с Гинка. Да не забравяме, че ЧЕЗ съди България за милиони, а в същото време щели да вкарат държавата в тази сделката във вида й, в който е в момента”, недоумява Стоян Мирчев. Той допълни, че заради всичко случващото се около тази сделка, БСП е инициирала подписка за развалянето й.

„Помним ли, че Бойко Борисов си беше сложил близък човек от силовите групировки в ЧЕЗ, който бе изгонен през 2013 г. и тогава въпросният човек бе разследван от прокуратурата за 800 млн. лв., източени от компанията, а в момента жената на този човек се свързва с Гинка Върбакова”, обясни Мирчев.

„Ние държим мораториумът за АЕЦ „Белене” да падне. Тази наша позиция е една и съща, откакто той е наложен и винаги сме били за строителството на централата. Но управляващите говорят популистки по темата- защо казват, че ще строят Белене, а мораториумът още си стои”, каза Мирчев в отговор на въпрос каква е позицията на социалистите за централата.

Откакто Бойко Борисов е премиер, сме свидетели на една и съща ситуация – всяка пролет язовирите преливат

„Откакто Бойко Борисов е премиер сме свидетели на една и съща ситуация – всяка пролет язовирите преливат. Когато бяха орязани 10 милиона от Напоителни системи, ние предупреждавахме, че ще се стигне до криза”, каза също Стоян Мирчев. По думите му основният проблем е, че се прехвърлят отговорности на общините, а те нямат средства за това. „Властта в България се децентрализира, но в същия момент не им се осигурява ресурс. Ние предлагахме единен орган, който да се грижи за язовирите, да ги следи, което беше отхвърлено, а сега управляващите мислят за някакъв подобен”, каза социалистът.  Според Мирчев управляващите пак действат с кризисен ПР.

Кметовете ще си създадат частни армии и ще ги използват по време на избори

„Ние си плащаме данъците, като една част от тях отива за нашата сигурност. А управляващите ще започнат да продават услуги, като охраната от частни фирми. Това означава, че в малките населени места кметовете ще си създадат частни армии и ще ги използват по време на избори”, каза Стоян Мирчев по повод предложението на управляващите за частните охранители. „Аз разбирам, че Борисов е започнал кариерата си в този бранш и вероятно му е по-лесно чрез частните охранители да управлява държавата и да ги контролира, защото той този бизнес го разбира. Явно ръководенето на държавата, обаче, не го разбира. А те по време на избори обещаваха във всяко село полицай, но явно не си изпълняват обещанията”, констатира депутатът.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!