Страните от БРИКС инвестират $500 млн. в добива на злато в Русия

Страните от БРИКС инвестират $500 млн. в добива на злато в Русия
Консорциум, в който влизат китайската държавна компания China National Gold Corporation, индийската Sun Gold, руският Фонд за развитие на Далечния Изток, както и фондове от ЮАР и Бразилия, е готов да инвестира до $500 млн. за развитието на Ключевското находище на златна руда в Задбайкалието (над 6500 км източно от Москва).

Споразумението бе подписано на срещата на върха на БРИКС, която се състоя на 15 и 16 октомври в Гоа. Планира се Ключевское да заработи три години, след като постъпят инвестициите, и да произвежда от порядъка на 6,5 т злато годишно.

В историята на БРИКС това е първата сделка в областта на добива на полезни изкопаеми, в която участват всичките пет страни и затова тя има голямо значение, смята Виктор Биелски, ръководител на отдела за стокови изследвания във „ВТБ Капитал“. Тя може да положи началото на бъдещи по-крупни проекти, които да са изгодни за широк кръг от инвеститори от БРИКС, допълва Биелски.

Какво получават Индия, Китай и Русия

Ключевское е проучено отдавна, но основната част от златото не е извлечена, тъй като процесът на разработка е губещ и спрян преди около 20 години, разказва Алексей Калачов, експерт-анализатор във ФИНАМ. За възобновяване на добива от находището са нужни нови технологии за преработка на основните руди – такъв технологичен опит имат в China National Gold Group, отбелязва анализаторът.

В момента находището принадлежи на индийската Sun Gold, която така и не е започна разработката, казва Калачов. Федералната антимонополна служба обяви през август 2016 г., че китайската China National Gold Group планира да изкупи от Sun Gold 70% от находището. Възможно е идеята за консорциума да е продиктувана от стремеж да се ускори сделката на високо равнище, отбелязва Калачов.

В същото време находището Ключевское по никакъв начин не може да се определи като богато – като се имат предвид заявените обеми за добив и резервите му, срокът на експлоатацията му ще бъде 11-12 години, като в цял свят средната продължителност е 15-16 години, обяснява Артьом Калинин, портфолио мениджър в Leon Family Office. Прогнозите са себестойността на добива да са на средното световно ниво, допълва той. „Впрочем, китайците не са свикнали с такъв режим на работа: стоманената и въгледобивната промишлености в Китай имат много ниска себестойност, но и до ден днешен те са доста добре благодарение на евтиното финансиране и държавната подкрепа“, казва Калинин.

Руските компании за добив на злато в момента не участват в разработката на Ключевское. Русия обаче ще е печеливша при всички положения, смята Артьом Калинин: „Руснаците ще имат възможност да усвоят нови технологии и да получат инфраструктурата, която китайците ще изградят“. Сред безусловните плюсове за Русия са и увеличаването на данъчните постъпления, откриването на нови работни места и притокът на чуждестранни инвестиции, допълва Алексей Калачов.

Защо Китай е заинтересован 

Независимо, че Китай е световен лидер по обем на добиваното злато, неговата ресурсна база, както и в случая с много други видове суровини, е доста слаба, коментира Артьом Калинин. По думите му най-големите запаси от злато се намират на територията на ОНД и се изчисляват на около 28% от световните. На второ място е Северна Америка с дял от 20%, а запасите на цяла Азия са едва около 11% от световните.

При това Китай е един от основните потребители на злато в света, обемите на производство на скъпоценния метал в страната падат (-0,4% през 2015 г.), а потреблението нараства (+3,7% през 2015 г.), коментира Олег Ремига, ръководител направление Китай в Московската школа за управление СКОЛКОВО. „Това ясно говори за стремежа на китайските компании да стъпят на международните пазари“, заключава експертът.

По думите на Ремига инвестициите на China National Gold Group в Ключевското находище не са изключение – китайски компании вече придобиха дял от канадската Pinnacle Mines Ltd. и купиха 50% от акциите на находище в Папуа Нова Гвинея от Barrick Gold Corp.

„Убеден съм, че това е само началото на покупките на активи в златни руди в Русия от китайски златопреработватели като Zijin Mining, China Gold, Zhaojin Mining Industry и Shandong Gold“, казва Ремига. Според него диалогът с тях се води вече повече от 5 години.
Източник: bg.rbth.com

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!