Су-34 взривяват огромни ледени късове, за да предотвратят наводнение (видео)

Су-34 взривяват огромни ледени късове, за да предотвратят наводнение (видео)

След като неотдавна руските свръхмодерни изтребители Су-34 привлякоха вниманието върху себе си с бомбардировките на терористите в Сирия, сега те са изпратени на по-мирна мисия у дома: да обстрелват ледени късове, запушили река в северната част на Русия, които заплашват да предизвикат огромно наводнение, пише RT.

Над 4500 души, обитаващи крайбрежието на р. Сухона във Вологдска област, в момента са в опасност, тъй като дебелите ледове са създали естествена язовирна стена, която спира реката и я кара да прелива.

Два изтребителя Су-34 в понеделник (18 април) излетяха от Воронежка област в Югозападна Русия на мисия да обстрелват замръзналите части на реката, за да може водата да преодолее ледената преграда. Нареждането е те да пускат експлозиви на всеки час, обясни руският министър на извънредните ситуации Владимир Пучков.

Наблизо са разположени и два ледоразбивача, които да раздробят ледените късове още повече.

Междувременно министерството на извънредните ситуации работи по спасяването на хора в няколко опасни зони. Местните власти използват лодки, за да доставят храна и други стоки от първа необходимост на няколко града и села, които вече са засегнати от наводненията.

Су-34 е един от най-съвременните самолети в Руския военен арсенал. Разработването му започна в средата на 1980-те г. като заместник на Су-24, а първата партида от новите самолети бе доставена през 2006 година.
Източник: epicenter.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!