Таско Ермеков: Георги Стоилов няма връзка с действията, за които се разследва брат му

Свиленски: Не може да се говори за борба с корупцията, а в управлението да има корупционни практики
Борисов сезирал ли е прокуратурата за зам.-министъра на транспорта?

„Не може да се говори за борба с корупцията, когато в управлението има хора, причинявайки с действията си корупционни практики.

Как българският министър-председател се бори с корупцията?“, попита зам.-председателят наПГ на „БСП за България“

Георги Свиленски пред журналисти в парламента. Той обясни, че през месец май тази година, по време на сформирането на правителството, за зам.-министър на транспорта се предлага Ангел Попов.

Свиленски припомни, че тогава е имало доста голяма съпротива от целия транспортен бранш. „Националното сдружение на българските превозвачи сезират министър-председателя, че Ангел Попов, в качеството му на председател на браншова организация, в периода 2012-2014 година, си е позволявал да събира пари от своите колеги-превозвачи, с цел уреждане на СЕМТ разрешителни за превоз на товари“, уточни Свиленски.

Той допълни, че цялата ситуация за това как ги е събирал, от чие име и как ги е предавал, е описано в сигнал, предаден на министър-председателя.

„Шест месеца след този сигнал, този човек продължава да бъде зам.-министър на транспорта. По-интересното е, че освен писмото, което е заведено в МС, има и декларация от човек, който е дал пари на Ангел Попов.

Той е застанал с трите си имена и лични данни“, каза още народният представител. Свиленски попита дали министър-председателят е сезирал прокуратурата. „Ако не го е направил за 5 месеца, още утре, на базата на тези сигнали, ние сме длъжни да го направим. Иначе ще прикрием престъпление“, категоричен е Георги Свиленски

Свиленски: Не може да се говори за борба с корупцията, а в управлението да има корупционни практики

„Между Георги Стоилов и брат му няма нито една обща фирма и преводи на пари, с които да бъдат обвързани. Той няма връзка с действия, за които се разследва брат му и опитът да му се прехвърля вина е доста нескопосано. Дали премиерът ни нямаше на времето връзки и общи фирми с борчески кръгове?“, попита народният представител от „БСП за България“ Таско Ерменков. Той подчерта, че братът на Стоилов не е назначаван на общински или държавни длъжности, не е участвал в обществени поръчки и не е имал участие в разпределяне на публичен ресурс. „Няма как неговите действия да бъдат пришити към Георги Стоилов. Живеем в правова държава и онези времена, когато син отговаряше за баща си и брат за брата, не са актуални. Всеки отговаря за собствените си действия“, категоричен е Ермеков и обясни, че делото е било 2015 година и е прекратено. Според него се изважда в много удобен момент – за да се отвлече вниманието, когато хората започват да разбират по какъв начин ги управляват.

„Ако се докаже вината на този човек, ние, за разлика от ГЕРБ, няма да кажем: „той е най-добрият и най-невинният“, а ще се съгласим със съдебното решение. Когато кажат на ГЕРБ, че имат роднински назначения на високи постове, те отговарят:

„да и ще продължаваме да ги назначаваме, защото са най-добрите“, коментира депутатът от левицата. Той заяви, че ПГ на „БСП за България“ и ръководството на партията са взели решение дарението от 450 лв, направено от брата на Георги Стоилов, да бъде върнато. „Не искаме да има никакво съмнение, че дарените пари на БСП са чисти“, каза още Таско Ерменков.

Тази новина достига до Вас благодарение на информационна агенция Bulpress

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!