Таско Ерменков: Оценката на управляващи и купувачи на електроенергия е различна. Истината е на страната вторите

Таско Ерменков: Оценката на управляващи и купувачи на електроенергия е различна. Истината е на страната вторите
„Има различия в оценката на обстановката – от една страна Министерство на енергетиката казва, че всичко на борсата и на свободния пазар е чудесно и работи по правила, няма проблеми и от друга страна тези, които основно купуват електроенергията, които казват, че има сериозни проблеми. Истината сигурно е на страна на тези, които потребяват, защото те плащат цената“.

Това заяви по време на заседание на Комисията по енергетика, свикано по искане на ПГ на „БСП за България“ народният представител от левицата и зам.-председател на комисията Таско Ерменков.

По думите му част от проблемите са заради убедеността, че пазарът ще реши всички проблеми, но се е оказало, че ако няма правила, се получава хаос в цените.  По думите му КЕВР също е длъжник – те са точни в сроковете, в които трябва да се ценнобразова енергията, но се оказва че 3 месеца не са им достатъчни за да направят оценка.

Жельо Бойчев: Трябва да се направи бърза промяна на правилата на енергийната борса у нас

По думите му има проблем и в управлението на производствените процеси на електроенергията, където не могат да се правят експерименти. „Не може цяло лято, примерно ТЕЦ „Марица Изток 3“ да не работи под предлог, че цената на електроенергията е много висока и количествата енергия, които са необходими за регулирания пазар да се взимат от някъде и да се намаляват количествата електроенергия за свободния пазар. Не може в тези дни, в които говорим за високи цени на борсата, „Марица-Изток“ 2,  7 и 8 блок да бъдат спирани, това са още 200 мегавата“, категоричен бе той. Ерменков подчерта, че ще иска информация- колко пъти е аварирала ТЕЦ „Марица Изток 3“ и не си е изпълнявала задълженията и от къде са покривани те.

Таско Ерменков подчерта, че има и случаи в 9: 00 часа сутринта да бъдат пускани за продажба 100 мегавата, с опция до 9:30 часа да бъдат купени. „Познайте колко човека са отишли да си купят и дали те случайно са прочели някъде“, коментира той.

По време на заседание на Комисията по енергетика, свикано по искане на ПГ на „БСП за България“ народният представител от левицата и зам.-председател на комисията Таско Ерменков направи предложение да се създаде работна група, която в бързи срокове да подготви измененията, които са необходими. Членовете й да са от  Министерство на енергетиката, КЕВР, от борсата, отработодателите, от малките сдружения, от търговците.

„От изнесената информация става ясно, че имаме проблем – български предприятия ще загубят своята конкурентна позиция в Европа, което ще доведе до загуба на работни места и невъзможност да поддържаме експортния потенциал на страната“, заяви народният представите от БСП Жельо Бойчев. По думите му, ако не овладеем тенденцията от месец декември- от 30 до 50 % увеличение на цената на електроенергията, то ще бъде калкулирано от тези предприетия върху крайния продукт, който те продават. „Това ще засегне всички български граждани“, категоричен бе социалистът.  По думите му от дискусията е станало ясно, че причините за това са от една страна управлението на сектора, защото 70-80 % от продаваната електроенергия на борсата се предлага от държавните производители АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Марица Изток 2“ и НЕК. Втората причина по думите му са правилата на борсата. „Не приемам, че видите ли- борсата не може да влияе и тя е само една платформа, върху която се сключват сделките. Вижда се, че има проблем с правилата на работа на борсата – като се започне от предлагането и се стигне до купуването“, заяви той и подчерта, че трябва да се направи  бърза промяна на тези правила. „Трябва да има прогнозируемост и сигурност- какво се продава на борсата и какви обеми ще бъдат продавани“, каза той и подчерта, че продуктът и начинът на функциониране на борсата сега позволяват да се спекулира с тези информация. „Ако не се направи това, рискуваме да се нанесат тежки щети както на българските потребители, така и българската индустрия“, заключи Жельо Бойчев.

Народните представители настояха, че и в областта на ВиК услугите, подобно на енергетиката, се налага да се въведе понятието „водно бедни“, но МРРБ вече повече от година бавят закона за ВиК дружествата. По думите им това е жизнено важно за всички, които живеят на прага на бедността.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!