Творци и културни деятели подкрепиха „културния чек“ на БСП

Творци и културни деятели подкрепиха „културния чек“ на БСП
Корнелия Нинова: Културата има нужда от реални действия, започваме с младите и подкрепяме българското

В Деня на народните будители лидерът на БСП Корнелия Нинова и депутати от „БСП за България“ представиха програмата „културен чек“ пред музиканти, артисти, писатели и други творци. „Честит Ден на народните будители.

Те съхраниха националния ни дух и ни дадоха самочувствие на народ, притежаващ уникалност. И днес имаме будители – тези, които предават знанието си на другите; тези, които с таланта си развиват култура и духовност; тези, които с родолюбие пазят българщината. Бъдете здрави и силни.

Продължавайте да будите. Имаме нужда от вас!“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. По думите й културата има нужда от реални действия и „културният чек“ е една от стъпките, които са залегнали в алтернативните бюджетни политики за 2018 г., които предлага левицата.

Тя поясни, че програмата е част от европейската инициатива „Гаранция за младежта“. „Предлагаме 15 млн. лв. от бюджета да бъдат отделени за този „културен чек“, с две цели – да помогнем на вас, на културните дейци, на културата и да стимулираме младите да се образоват, да търсят, да познават българското изкуство и култура“, каза още Нинова.

Чрез програмата, навършилите 18 години, ще могат да посещават театри, концерти, да си купят книга, да отидат в музей.

„Предвиждаме това да става в една модерна интернет платформа, която ще бъде представена и пред млади хора след 2 седмици“, обяви председателят на БСП. Според нея инициативата вече дава положителен ефект в страните, в които е факт.

Нинова каза още, че засега като че ли идеята не среща разбиране у управляващите, но от ляво ще я отстояват. Тя посочи и другите предложения в сектор култура на левицата.

„Предвиждаме нарастване на средствата за култура до 1% от БВП. Това също е наша последователна и традиционна позиция. Искаме да се увеличат с 50 млн. лв. средствата за създаване и популяризиране на съвременно изкуство, а с 30 млн. лв. средствата за опазване на движимо и недвижимо културно наследство, археологически проучвания, консервация, реставрация на паметници на културата“, обясни Нинова.

Тя допълни, че се настоява и за увеличаване с 5 млн. лв. на административните разходи, на работните заплати в културните институти, защото и там хората работят при унизителни условия.

„Важно е да запазим тези хора и да ги стимулираме да продължават да се занимават и да запазят своята извисеност и отдаденост на тази кауза. Тези позиции ще отстояваме и в зала. Ще започнем и обществени дискусии, докато мине бюджетът, разчитаме и на вашата енергия и позиции“, заключи Нинова.

Програмата „културен чек“, която предлага левицата, срещна подкрепата и одобрението на присъстващите на срещата, които я определиха като „будителски жест“.

Тази новина достига до Вас благодарение на информационна агенция Bulpress

Творци и културни деятели подкрепиха „културния чек“ на БСП

В Деня на народните будители лидерът нa #БСП Корнелия Нинова и депутати от #БСПзаБългария представиха програмата „културен чек“ пред музиканти, артисти, писатели и други творци. „Предлагаме 15 млн. лв. от бюджета да бъдат отделени за този „културен чек“, с две цели – да помогнем на вас, на културните дейци, на културата и да стимулираме младите да се образоват, да търсят, да познават българското изкуство и култура“, каза още Нинова. Чрез програмата, навършилите 18 години, ще могат да посещават театри, концерти, да си купят книга, да отидат в музей. „Предвиждаме това да става в една модерна интернет платформа, която ще бъде представена и пред млади хора след 2 седмици“, обяви председателят на БСП. Според нея инициативата вече дава положителен ефект в страните, в които е факт.

Публикувахте от Българска Социалистическа Партия в 1 ноември 2017 г.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!