Това, което гласят на шофьорите по американски модел, ще им разкаже играта

Това, което гласят на шофьорите по американски модел, ще им разкаже играта

Всички шофьори до 65-годишна възраст да ходят на изпит за книжка през 10 години, а по-възрастните – през 5

Тази промяна да залегне в Закона за движението по пътищата, настояват от Асоциацията на пострадалите при катастрофи

Предложението ще бъде внесено за обсъждане в Комисията по транспорта в Народното събрание, обяви председателят на асоциацията Владимир Тодоров.

Идеята е взаимствана от САЩ. Там водачите са длъжни да преминат листовки и кормуване при всяко преиздаване на свидетелството за правоуправление.

От 1999 г. досега у нас Законът за движение по пътищата е променян над 20 пъти. „С годините водачите губят представа как се изменят правилата и стават опасни за себе си и околните, докато са зад волана“, категоричен е Тодоров, цитиран от „Телеграф“.

Затова  от асоциацията искат българите да подновяват книжките си не просто като платят такса и подадат документи в КАТ, а с шофьорски курс и изпит.

Докато предложението се обсъжда и гласува от депутатите се обсъжда и гласува от депутатите, в София всяка събота до края на лятото ще се провежда опреснителен курс за водачи на автомобили.

Той е безплатен и всеки може да се запише. Инициативата е под мотото „Мисия безопасност“. Тя е насочена към практикуващи шофьори, на които ще бъдат предоставени теоретични курсове за опресняване на знанията и запознаване с новите правила от закона.

На лекциите при интерес или желание обаче могат да отидат и хора без придобита правоспособност за управление на МПС, уточняват от организацията. Курсовете ще се провеждат в учебните центрове на автошкола „Василеви“ в София, в зала за професионално обучение на курсисти.

Лекциите ще се водят от лицензирани преподаватели. Участие като лектори ще вземат и полицаи от Пътна полиция. Няма ограничения за броя на участниците в тях.
Източник: blitz.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!