Фактите срещу лъжите на Цветан Цветанов в БНТ

Фактите срещу лъжите на Цветан Цветанов в БНТ
Цветанов: При приватизацията на ЧЕЗ през 2004 г. от Симеон Сакскобургготски, БСП не се е възпротивила.

Фактите: БСП не участва в това правителство и има своята публична позиция “против” приватизацията през 2004, както и през 2011 г., при продажбата на 33% от Бойко Борисов.

Цветанов: С 33% държавата губи контрол

Фактите: В стратегията за приватизация, приета от правителството на Сакскобурготски, пише: “основна причина за запазване в средносрочен план на собствеността на държавата върху оставащите акции е да продължи да упражнява приемлива степен на защита на държавните интереси, чрез участие в органите на управление на ЕРД“.

 

Цветанов: Още не е приключила сделката и не се знае кога ще бъде осъществена.

Фактите: Чешкият премиерът Бабиш: „сделката е приключена“.

 

Цветанов: Никой не знае условията по договора и дали има забрана Гинка Върбанова да препродава.

Фактите: Гинка Върбанова пред две комисии в Народното събрание: „в договора съм подписала клауза в дългосрочен план да не се прехвърлят акциите на трето лице“.

 

Цветанов: “Министерството на енергетиката няма никакво отношение към сделката”

Фактите: Министърът на енергетиката подаде оставка заради сделката. Ако няма отношение, защо го прави?

 

Цветанов: Само хипотеза е дали БСП има интерес друг от кандидатите да спечели.

Фактите: БСП има само един интерес – държавата да участва в сделката и да я спечели. Как така хем има интерес частно лице да спечели, хем държи държавата да спечели.

 

Цветанов: Председателят на БСП напуснал, защото не иска да чуе чуждо мнение.

Фактите: Председателят напусна в знак на протест срещу издаването на обвинителни актове и присъди от Цветанов – негова практика, а в конкретния случай, че БСП лобира за някого и цели дестабилизация. На въпрос – за кого, Цветанов отказва да отговори.

 

Цветанов: Ценообразуването на тока не зависи от въпросната Гинка.

Фактите: Тогава защо преди три дни ЧЕЗ пускат до КЕВР искане за увеличение на цената и посочват с колко? Значи ЧЕЗ са изчислили разходите си, включили са ги в цената и искат тя да бъде увеличена.

 

Цветанов: БСП са манипулатори и разделят обществото.

Фактите: БСП стъпваме на фактите и се радваме, че по този въпрос, в социологическо проучване над 70% от българските граждани споделят нашето мнение. Това е висок процент на обединение на обществото срещу задкулисието, корупцията и паралелната държава и в защита на националния интерес.

 

Цветанов: Държавата нямала нищо общо с управлението на Здравната каса.

Фактите: Държавата има свой представител в Надзорния съвет на Касата, за да упражнява контрол как се харчат публичните средства. До скоро това беше Кирил Ананиев, като зам.-министър на финансите, а сега – министър на здравеопазването. Ако държавата няма отношение, какво прави там сега зам.-министър Начева?

Цветанов: Не бива да разделяме обществото и в казуса с ЧЕЗ да застъпваме партийния си интерес, а да защитим националния.

Съгласни сме, че държавният интерес стои над партийния, но очакваме ГЕРБ да преодолеят вътрешнопартийните си противоречия и битка на лобита и да решат държавата ще се включи ли в сделката или не. Премиерът казва да, но финансовият му министър – не. Част от депутатите му казват да, друга – не. Изяснете се помежду си. Колкото и да се опитвате да прехвърлите вина на БСП, че лобира за друг частен инвеститор, няма да успеете. Нашата позиция остава една и непроменена от 2004 до днес: единствено държавата трябва да контролира този стратегически за националния интерес и живота на българите сектор.

Цветанов: БСП е против евроинтеграцията на Западните Балкани.

Фактите: БСП записа в своите приоритети евроинтеграция на Западните Балкани и гласува заедно с ГЕРБ приоритетите на председателството в общо решение на парламента.

 

Цветанов: БСП не иска председателството ни да е успешно.

Фактите: Не БСП, а партньорите ви в Европа – Германия, Австрия, Холандия заявиха, че не желаят България в Шенген и Еврозоната, заради корупцията. Това е оценка за правителството на Бойко Борисов от Европа.  Вие сами си отговорете- кой проваля председателството.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!