„Фигаро”: Путин се превърна в икона за западните консерватори

„Фигаро”: Путин се превърна в икона за западните консерватори

Президентът на Русия Владимир Путин се превърна в икона на консерваторите в целия свят и особено в Европа, пише френсконо издание „Фигаро”, цитирано от „Газета.ру”.

 

Както отбелязва изданието популярността на Путин сред европейските консерватори свидетелства за неговото умение да почувства духа на времето. Неговият талант се състои в това, че той успя на даден етап да обедини своите идеи с идеите на тази част от европейското общество, която е все по-враждебно настроена към глобализацията и мултикултурализма и все повече цени своите корени и държавните граници.

Според автора на статията противопоставянето на глобализацията, защитата на националните особености и на традиционните ценности правят „пунизма” в популярен в различни европейски страни. Със симпатия към Путин се отнасят както премиер-министърът на Унгария Виктор Орбан, така и лидерът на френския Национален фронт Марин льо Пен и шефът на Партията на независимостта във Великобритания Найджъл Фараж.

Идеите на Путин са близки не само на радикалните политици, убеден е авторът на статията. Има и много „благоразумни” политически дейци, които се застъпват за подобряване на отношенията с Русия и за увеличаване на независимостта от САЩ. Във Франция такива са бившите премиери на страната Доминик дьо Вилпен и Франсоа Фийон.

 

Според изданието успехът на Путин се обяснява с това, че политиците като него са изчезващ вид в Европа. При това европейците все по-често изразяват желание да виждат  по-силни управленци във властта. Според проведено неотдавна допитване до общественото мнение, 40% от французите поддържат идеята за формиране на авторитарно правителство.

Според списанието тази тенденция отразява носталгията по политически дейци като Шарл де Гол. Неговият образ е легендарен: военен стратег, участник в Съпротивата, освободител на Париж. За разлика от повечето съвременни европейски лидери, образът на Путин отговаря на тези носталгични чувства, пише в заключение „Фигаро”.
Източник: epicenter.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!