Филип Попов: ГЕРБ искат да си осигурят служебна победа на изборите

Филип Попов: ГЕРБ искат да си осигурят служебна победа на изборите
„ГЕРБ се страхуват да загубят изборите. С предлаганите промени те обезсмислиха изборния процес, за да си осигурят служебна победа през правилата на ИК“.

Това заяви в ефира на БСТВ секретарят на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов. По думите му последствията от предложенията и гласуванията на ГЕРБ до късните часове ще бъдат много тежки за развитието на България, за демокрацията и за държавността.

Той подчерта, че с промените е въведена диктатура в изборната администрация – като се започне от ЦИК и се завърши със СИК.

„Част от решенията, които взимаха тези органи, се приемаха с мнозинство 2/3, а сега те ще се взимат с 50 + 1 от присъстващите. Това означава, че ГЕРБ с подкрепата на коалиционен партньор ще могат да си осигурят пълно мнозинство и да взимат каквито си искат решения“, обясни социалистът. Попов подчерта, че след промените обжалването на така взетите решения на ЦИК и РИК  пред Върховния административен съд ще бъде възпрепятствано. Той допълни, че за РИК тази възможност реално се отменя – обжалванията ще се гледат по компетентност в съответния областен административен съд.

„Управляващите отмениха и преференциите, които бяха едно от достиженията на досегашния Изборен кодекс  като мажоритарен елемент в пропорционалната ни изборна система. По предложение на ДПС те направиха долния праг за валидност на преференцията около 17 хиляди гласа, което на практика я прави неработеща“, подчерта той. Попов обясни, че управляващите са премахнали и машинното гласуване, което вече е трябвало да бъде въведено във всички 12 000 секции на територията на България.

„Липсата на машинно гласуване отново работи в полза на ГЕРБ –  колкото повече недействителни бюлетини има, толкова по-голяма възможност има за нечестни практики“, категоричен бе той.

Филип Попов коментира, че тези промени отново са били направени на среднощни заседания първо на правна комисия, а след това и в пленарна зала. По думите му е практика това НС да не спазва законите. „Не се спазва правилника за организацията и дейността на парламента, не се спазва и ИК в частта за мандата на ЦИК, така и за въвеждане на машинното гласуване, което досега трябваше да е факт“, заключи Филип Попов.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!