Филип Попов: ГЕРБ предлагат имитация на борба с корупцията, ние – резултати

Филип Попов: ГЕРБ предлагат имитация на борба с корупцията, ние – резултати
Искаме да създадем специализиран орган, който да се занимава само и единствено с корупционни престъпления.

„ГЕРБ искат да продължат да маркират борба срещи корупцията, а ние искаме резултати. Те не предлагат истинска борба – наказателно преследване от страна на държавата”. Това заяви пред Нова телевизия секретарят на ПГ на „БСП за България” Филип Попов. Той коментира, че БСП е последователна в желанието си за борба с корупцията и затова няма да подкрепи законопроекта на управляващите, както не е подкрепила и този на Кунева, защото и двата не стават.

Попов подчерта, че няма проблем с Конституцията по отношение на правомощията на президента и предложението на левицата той да избира председателя на единния орган на борба с корупцията по високите етажи на властта. Депутатът от левицата заяви, че при срещите с главния прокурор на републиката, с председателя на Върховния административен съд не са били изказани  такива тези, които управляващите се опитват да внушават.

Той обаче подчерта, че ГЕРБ предлагат Борисов да си избере председател на комисията и той да го разследва, защо корупцията е съсредоточена в изпълнителната власт. „Конституционният съд е този, който трябва да вземе решение както по отношение на нашия законопроект, така и по отношение на този на ГЕРБ”, допълни социалистът.

„Искаме да създадем специализиран орган, който да се занимава само и единствено с корупционни престъпления. ГЕРБ предлага обединяване на всички сега действащи органи”, обясни Филип Попов. Той наблегна, че има препоръка и от ЕК внимателно да се разгледа случаят, защото сред тях има и органи с добри резултати като Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.  По думите му това имущество може да е незаконно придобито не само вследствие на корупция.

„Искаме този орган да има разследващи функции”, подчерта Филип Попов. Според него Прокуратурата е заявила готовност да работи по сигнали за корупция по високите етажи на властта, но няма такива сигнали.

„Когато разследващите органи съберат доказателства по реда на Наказателно- процесуалния кодекс и Наказателния кодекс, те ги предоставят на прокуратурата, която ги внася в съда и се образува дело. В момента нито събират, нито разследват, нито имат сигнали и не се стига до прокурор, което е проблемът. Очевидно има страх в обществото да се работи по такъв род сигнали”, заключи Филип Попов.  / bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!