Ханделсблат: Меркел или Путин?

Ханделсблат: Меркел или Путин?

В днешната глобална култура германският канцлер Ангела Меркел и руският президент Владимир Путин въплъщават противоположни образи на национално лидерство.

Такива напълно противоположни личности, както и други преди тях, предлагат възможност за опростен избор между две алтернативи за развитието на света. Така е било и в предишни периоди на политическо и икономическо напрежение.

Например, по време на разпадането на демократичната политическа система след Първата световна война /1914-1918 г./ мнозина, правейки избор за своето бъдеще, са гледали или към Бенито Мусолини в Италия, или към Владимир Ленин в Русия. Днешните политически лидери се борят за политиката на глобализация. В този спор Меркел и Путин, които най-малко си приличат, представляват два пътя за бъдещето: чрез отвореността и чрез защитата.

В Европа политиците се определят по своето отношение към Меркел или Путин. Например във Франция Марин Льо Пен, председател на десния екстремистки „Национален фронт“, е антипод на Меркел. За Льо Пен канцлерката е кралица, която използва Европейския съюз, за да наложи своята воля на останалата част от Европа и на френския президент Франсоа Оланд. Гостоприемната миграционна политика на Меркел тя определи като внос на „роби“.

От друга страна, британският министър-председател Тереза Мей се ориентира към Меркел. В своето първо голямо изказване тя до голяма степен игнорира референдума за Брекзит. Тя обеща да прокара така нареченото „участие във взимането на решения“, което е важна част от германския социален договор.

Не само в Европа Путин и Меркел представляват ясни ориентири. В САЩ кандидатът на републиканците за президент Доналд Тръмп, след като даде отлична оценка на Путин като лидер, критикува своята съперница Хилари Клинтън, наричайки я „американската Меркел“ и даде началото на хаштаг в Туитър, сравнявайки Меркел и Клинтън. Както и Льо Пен, Тръмп се опита да постави миграционната политика на Меркел в центъра на дискусиите.

Очевидната интерпретация на различията между Меркел и Путин се състои в това, че те представляват полови противоположности: Меркел предпочита „женската“ дипломация, докато Путин по-скоро е склонен към „мъжка“ конкурентна борба и конфронтация. Друга интерпретация се състои в това, че Путин символизира носталгията, тъгата по идеализираното минало, а Меркел – надеждата, вярата, че чрез ефективно политическо лидерство може да се подобри света.

Позицията на Путин става ясна и в неговите усилия да обедини Евразия с помощта на социалния консерватизъм, политическия авторитаризъм и православната религия като номинална ръка на държавата. При това става дума за леко модернизирана версия на идеите на граф Уваров от 19 век: православие, самодържавие и народност.

Меркел стана антипод на Путин и световен символ по време на дълговата криза в еврозоната, където тя се прояви по-скоро като националистическа защитничка на германските икономически интереси. Тази роля се засили още повече през лятото на 2015 г., когато тя отхвърли всички съмнения в нейната миграционна политика с аргумента, че Германия е „силна страна“ и че тя „ще се справи“. Естествено, тази „нова“ Меркел е съществувала винаги.

През 2009 г. тя публично разкритикува папа Бенедикт за решението му да отмени отлъчването от църквата на епископ, който е отричал Холокоста. А през 2007 г. тя, въпреки официалния протест на Китай, настоя да приеме Далай Лама. Меркел и Путин се появиха на сцената като политически символи скоро след като глобализацията се оказа на кръстопът. Докато Тръмп напълно в духа на Путин се обявява за алтернатива на глобализацията, Меркел иска да я спаси с помощта на силно политическо лидерство, компетентно управление и ангажименти към универсалните ценности и човешките права.
Източник: БГНЕС/Харолд Джеймс, „Ханделсблат“

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!