Христо Проданов: ГЕРБ са в паника. Виждат, че концертът свършва и се оплитат в лъжите си

Христо Проданов: ГЕРБ са в паника. Виждат, че концертът свършва и се оплитат в лъжите си
„Делото, заведено от ГЕРБ с 10 месеца закъснение, е за забавяне в друг период от строежа на Ларгото“.

Това заяви пред bTV зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов. Той подчерта, че Елена Йончева е декларира готовността си да свидетелства за записите и за документацията по случая „Ало, Банов“. По думите му БСП успоредно е представила публично информацията за сигнала и е подготвила сигнал до прокуратурата.

„Прокуратурата се самосезира на базата на тази информация.  Те ще разгледат данните и ще кажат- дали има или няма престъпление“, каза още той. Социалистът обясни, че БСП разполага със записите и анализ на документите, които съвпадат с фактите, които са изнесени в записите.

Проданов коментира, че ГЕРБ са в паника и започват да твърдят пълни неистини. „Те са уплашени, виждат, че концертът свършва, те си отиват и се объркват в лъжите си. Представяте ли си- обикновен чиновник да „рекетира“, както те казват, шефа си в едното министерство, после в другото министерство и никой да не може да се справи с него“, възмути се той. Зам.-председателят на ПГ на левицата попита- щом Банов твърди, че е бил рекетиран 4 години, защо не е подал сигнал в прокуратурата.  Според него  самият Банов е вече е много объркан в изказванията си. Той призова поне децата си да не намесва в този скандал, защото е нелепо.

Христо Проданов подчерта, че ГЕРБ твърдят, че са завели дело срещу изпълнителя. Той обясни, че договорът изтича на 20.12.2015г. и е подписан анекс за един месец увеличаване на срока, а на 25.01.2016г. те се опитват да направят акт 15, който е готовност за въвеждане в експлоатация. Два дни след това, на 27.01.2016г. отива проверка на ДНСК и казва, че има несъответствие между това, което пише в акт 15 и реално извършените строително- монтажни работи.

Той посочи, че фирмата изпълнител продължава да работи и вече на 25.02.2016г., с 36 дни закъснение, е издаден оригиналният акт 15. „За това забавяне неустойката е 754 хил. лв. За тези средства те твърдят, че са сезирали прокуратурата, но това сезиране става  чак през декември 2016г., след доклад на АДФИ, когато по закон са задължени да заведат дело, след препоръка от агенцията. Къде са били през тези 10 месеца? Ясно е, че са искали, ако могат, и това дело да не заведат“, категоричен бе той.

Проданов поясни, че това, което се коментира в записите, изнесени от Елена Йончева, касае отделен период, от този, за който ГЕРБ казват, че са завели дело – периодът май-юни 2015г. Той допълни, че тогава няколко пъти е издаван акт 10, който е за временно спиране и времето за изпълнение е превишено с 59 дни. „От тези 59 дни, 33 дни те искат да скрият и за това става въпрос в записите“- разясни Христо Проданов.

Проданов подчерта, че елементарното, което може да се направи, е да се провери архитектът, споменат в записа, дали в пътувал до Испания – в записа се говори, че това е подарък, за да си затворят очите и да се издадат тези актове 10, за да се избегнат неустойките.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!