Си Цзинпин: Русия и Китай могат да създадат алианс, пред който НАТО ще е безсилен

Си Цзинпин: Русия и Китай могат да създадат алианс, пред който НАТО ще е безсилен


Съществува стратегическа необходимост от съюз между Русия и Китай, който ще промени световния ред. Това отбеляза председателят на КНР Си Цзинпин в свое изявление миналия петък.

„Светът се намира на прага на радикални промени. Ние виждаме как постепенно се руши Европейският съюз, как икономиката на САЩ търпи крах, всичко това ще завърши с нов световен ред. Така, както никога не е ставало по-рано, след 10 години нас ни очаква нов световен ред, в който ключов ще се окаже съюзът между Китайската народна република и Русия“, заяви Си Цзинпин.

Според него отношенията между Русия и Китай не трябва да се ограничават само в икономическата област, а двете страни могат да създадат алтернатива на НАТО.

„Сега ние наблюдаваме агресивните действия от страна на САЩ както по отношение на Русия, така и на Китай. Аз смятам, че Русия и Китай могат да създадат алианс, пред който НАТО ще е безсилен и това ще сложи края на империалистическите стремежи на Запада,“ отбеляза китайският лидер.

Си Цзинпин е убеден, че Китай трябва да модернизира армията си.

„Създаването на армия, която да съответства та международния статус на нашата страна е стратегическа задача. Ние трябва да съединим икономическото развитие с развитието на отбраната, да модернизираме армията си, за да стане тя съвременна и стандартизирана… Ние сме длъжни да прокарваме реформа във военната сфера, за да създадем армия, която е дисциплинирана и готова да побеждава“, заяви Си Цзинпин в реч на тържествено събрание по случая 95-годишнината на Китайската комунистическа партия.
Източник: epicenter.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!