„Чучулигите – един урок по история”

„Чучулигите – един урок по история”
С прожекция на филма „Чучулигите” пловдивските социалисти отбелязаха рождената дата на партийната организация в града на тепета.

Автентичната атмосфера на кафене „Старинно”, в което на 21 август 1992 г. е проведен  вторият конгрес на Благоевата партия, събра членове и симпатизанти на БСП. Те имаха възможност да беседват и с авторката на документалната продукция Пенка Калинкова.

Пред аудиторията тя сподели моменти от издирваческата си работа и впечатления от срещи с историци, анализатори и наследници на онова първо поколение социалисти. То се формира под идейното ръководство на Димитър Благоев, живял в Пловдив почти десетилетие.

Съвременници го описват като изключително обаятелен и красив мъж, високо образован и ерудиран, блестящ полемист и полиглот.

Преподавал в Пловдивската мъжка гимназия по български език, литература и история. Уволнен от министъра на просвещението през 1897 г. със заповед, в която е записано „защото е апостол на социализма”.

В града на тепета Благоев развива мащабна идеологическа, издателска и политическа работа. Събира около себе си широк кръг от прогресивни интелектуалци, цвета на интелигенцията – Георги Кирков, Васил Коларов, Иван Фурнаджиев, Аргир Демирев, Никола Господинов.

Наричали ги „чучулигите”, защото били предвестници, първопроходци на идеалите за свобода, братство, равенство и солидарност. Част от чучулигите остават в историята със събирателното понятие „Септемврийци”. Такива са Никола Гълъбов, Пенчо Савов, Тигран Исмян, Степан Шахбазян, Ангел Шишков, Стоян Бояджиев и други. Те стават жертви на кървавата фашистка репресия през септември 1923 година.

В документалния разказ на Пенка Калинова се припомнят първите работнически стачки, синдикални протести и първомайски манифестации, организирани и подкрепени от социалистите. „Това е най-романтичният период от историята на партията. Нужни са били огромен интелект и мащабен дух, за да се осмислят и наложат социалистическите идеи”, сподели Калинкова пред аудитория.

Лидерът на пловдивските социалисти Красимир Трифонов отбеляза, че присъствието на млади хора е повод за оптимизъм и вяра в бъдещето на социалистическите идеи.

„Чучулигите” е документален филм, но се превръща в урок по история, без да напуска жанровата си стилистика. Трябва да се гледа, коментираха зрители.
Източник: bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!