Швидкой: В България руският продължава да е втори чужд език

Швидкой: в България руският продължава да е втори чужд език

Руският запазва позициите си на втори по популярност чужд език в България и постепенно отново набира популярност. Това пише в статия, публикувана от „Российская газета“ във вторник (9 август) докторът по изкуствознание Михаил Швидкой.

Прието е да се смята, че интересът към руския език в България винаги е бил висок, но това не е съвсем така. През 1990-те години от ученето му се отказаха демонстративно и той бе на 14 място по търсене сред учениците, отстъпвайки не само на европейските, но и на източните езици.

Ситуацията започна да се променя бавно – връщането на руския език в българските училища и висши учебни заведения се определяше от различни фактори. Но освен субективните и в голяма степен искрени усилия на русофилските организации, подкрепяни и от правителството на Москва, важна роля изиграха и обективните икономически обстоятелства. В началото на XXI век в България имаше наплив не само на руски фирми, но и на руски инвестиции.

И то не само от големи руски фирми като ЛУКОЙЛ, но и от частни лица. Повече от 350 000 собственици на жилища от Русия повлияха на развитието на местната инфраструктура и предопределиха нуждата от редица специалисти с познания по руски език – от нотариуси и лекари до продавачи и сервитьори. Именно затова днес руският език, който преди четвърт век загуби привилегирования си статут в България, запазва устойчивата си позиция на втори чужд език след английския, изпреварвайки немския и френския.

По данни н българското министерство на образованието през 2015 г. 10 000 деца в предучилищна възраст и 127 330 ученици са изучавали руски език. За страна с население от 7,5 млн. души броят им е впечатляващ. Ако към тях се добавят и техните родители, заедно с бабите и дядовците, за които руският бе задължителен в училище, то излиза, че руски владее поне 1/3 от днешното население на България.

Въпреки че интересът към руския език за последните 10 години безусловно нараства, не бива да попадаме в плен на цифрите, предупреждава експертът. Дори и в България се наблюдават тревожни симптоми. През 2015 г. руска филология във висши учебни заведения в страната са изучавали едва 400 души. И само 2000 студенти от други специалности са избрали руски като един от чуждите си езици. Напълно очевидно е, че съвсем скоро е възможно да възникне дефицит на педагози – и във ВУЗ-овете, и в средните училища. И затова трябва да се помисли още днес, смята Швидкой.
Източник: bg.rbth.com/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!