„Шел” изследва Черно море и на направи уникални открития, които могат да се окажат чудесни за България!

„Шел” изследва Черно море и на направи уникални открития, които могат да се окажат чудесни за България!
Корита на реки отпреди 20 до 40 млн. години на дълбочина от 2 до 6 км са открити при сеизмичните изследвания в блок “Силистар” в дълбочините на Черно море.

Те бяха направени от компанията “Шел”, която получи лиценз за проучване за нефт и газ през 2016 г., уточнява „24 часа”.

Шест месеца след лиценза тя направи 3D сеизмични проучвания на 4650 кв. км площ и 2D изследване на 1500 кв. км, съобщи Александър Кейз, мениджър на проекта за проучване в Черно море.

Изследването е приключило на 5 януари 2017 г. и е траяло над 80 дни.

Въпреки ранния етап резултатите са обнадеждаващи, каза Кейз.

На въпрос какво показва откриването на древните реки, от “Шел” отвърнаха, че е възможно скалните системи в тези корита да са резеарвоар на въглеводороди (нефт или газ).

Предстоят 12 месеца на анализ на данните, които са “набрани” от сеизмичните проучвания. Едва тогава ще се преценява дали да се прави проучвателен сондаж. Ако и той е благоприятен, ще се правят допълнителни сондажи, които да очертаят границите на находището.

Блок “Силистар” граничи с блок 3920 в турска акватория, който също се проучва от “Шел”, но от 2013 г. Там вече е правен проучвателен сондаж.

В края на октомври 2016 г. френската “Тотал” отбеляза в отчета си за третото тримесечие, че е открила нефт при сондирането в Черно море. “Тотал”, в сътрудничество с “Репсол” и OMV, има лиценз за проучване и търсене на нефт и газ в блок “Хан Аспарух”.

И до днес няма данни за прогнозни количества нефт в блока.

Мениджърът на “Шел” каза, че Черно море не е проучвано задълбочено за въглеводороди.
Източник: blitz.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!