Ще могат ли предприятията в ДНР и ЛНР да се преориентират към руския пазар?

Ще могат ли предприятията в ДНР и ЛНР да се преориентират към руския пазар?
Ситуацията в ДНР и ЛНР постепенно отива към единствения изход икономиката на региона да се преориентира към руския пазар, пише rusvesna.su.

Това стана особено наложително след блокирането на железопътната мрежа в Украйна и въвеждане в предприятията на външно управление. БЛИЦ припомня, че Донбас дава 17% от БВП на Украйна и осигурява 25% от валутните приходи.

Според статистиката, за 2016 г. водещ отрасъл в икономиката на ДНР е металургичното производство с 46% от БВП, в него са заети 21 хил. души, произвели за годината 2,1 млн. тона стомана.   Добити са 14 млн. тона въглища, голяма част от тях са реализирани в Украйна. Големият проблем е в това, че Русия произвежда достатъчно въглища, нейните ТЕЦ не могат да горят донбаския антрацит, а другите въглища от Кузбас струват по-евтино.

На следващо място в структурата на икономиката се нареждат хранителната промишленост (11%), химическа промишленост, фармацевтична, лека, строителни материали.   Изходът е промишлеността на ДНР да се преориентира, като най-големи резерви има в сегашното машиностроене (1,6% БВП) – производство и ремонт на различна техника.

Сегашните месечни поръчки от Русия за тежки метални изделия са за 160 тона. Русия например внася от ДНР тръби с голям диаметър за „Газпром”.   Ясиноватският машиностроителен завод още през януари експортирал първия за годината минен комбайн собствено производство, вече започнал работа в Кузбас.   Необходимостта от икономическа интеграция и създаване на съвместни предприятия може би ще ускори интеграцията на републиките в рамките на РФ.   Екип на БЛИЦ

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!