Явор Божанков: За ГЕРБ законът е врата в пустинята

Явор Божанков: За ГЕРБ законът е врата в пустинята
Доверието в изборната система бе взривено

„За ГЕРБ законът е врата в пустинята и вчера отново го доказаха с отмяната на преференциите, отказа за смяна на ЦИК, отмяната на машинното гласуване и много други“.

Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Явор Божанков пред БТВ. Той добави,  че позицията на ДПС относно преференциите е ясна и те са я изразили от парламентарната трибуна. „Любопитно е обаче защо ГЕРБ подкрепят тази фактическа отмяна на преференциите. Интересно е, че това гласуване мина и с гласовете на патриотите“, добави народният представител.

Той уточни, че с това, което ГЕРБ, ДПС и ОП са приели, нито един народен представител не би влязъл в парламента преференциално. Божанков бе категоричен, че това е отмяна на преференциалния вот против волята на 2.5 млн. български граждани, изразена на референдум и против онези  между 1 и 2 млн. души, гласували с нея.

Той припомни, че тези промени са предложени и направени през нощта преди гласуването в 0.00 ч. от петима полузаспали депутати, начело с Данаил Кирилов, който на коляно е направил необжалваеми половината решения на ЦИК.

„На сутринта много колеги гласуваха текстове, които не са чели, защото до 09.00 ч. нямаше изготвен адекватен протокол. С това доверието в изборната система бе взривено. Над половината актове на ЦИК няма да могат да се обжалват и това бе определено като част от административната реформа“, допълни Явор Божанков.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!