Янаки Стоилов и Петър Витанов участваха в Диалог между политическите партии от Европа и Китай

Янаки Стоилов и Петър Витанов участваха в Диалог между политическите партии от Европа и Китай
Янаки Стоилов: Основни теми на срещата бяха: Инициативата за сътрудничество между Китай и страните от ЦИЕ (16+1) и  Инициативата „Един пояс, един път”

Янаки Стоилов, член на НС на БСП, и Петър Витанов, народен представител от „БСП за България“, взеха участие в „Диалог между политическите партии от Централна и Източна Европа и Китай 2017 г.“, проведен в Букурещ, Румъния. Основни теми на срещата бяха: Инициативата за сътрудничество между Китай и страните от ЦИЕ (16+1) и  Инициативата „Един пояс, един път”.

По време на панела „Един пояс, един път: местно сътрудничество” Янаки Стоилов отбеляза, че диалогът с Китай, освен на двустранно ниво – между съответните държави, партии и други организации, се развива в наднационален и местен аспект. Според него контактите „лице в лице“ на повече хора в различни области на обществения, стопанския и културен живот са най-здравата и трайна връзка, която гарантира устойчивост и развитие на отношенията.

Едно от израженията на сътрудничеството е взаимодействието между местните и регионални власти. Стоилов изтъкна, че Република България има реален принос в тази насока. По неговите думи сътрудничеството между местните власти засяга и двустранните отношения между много общини и области на Китай и техни партньори в Европа.

„Партньорството в по-конкретен план има и редица други измерения – в бизнеса, културата, спорта и образованието“, допълни той. Стоилов посочи пример от началото на 2017 г. – в един от най-големите, най-старите и най-авторитетни университети в Китай – Shganhai Jiao Tong University бе създаден китайско-български академичен център. „Обменът на студенти между двете страни, включително чрез програмата Еразъм+, на преподаватели, съвместни изследователски проекти и други форми, ще развият сътрудничеството в областта на образованието и науката.

Тези отношения могат да включат и други образователни институции, както от България, така и от други страни от региона“, каза още Янаки Стоилов. Той обобщи, че връзката между политика, образование и бизнес, на хоризонтално ниво, може да даде силен тласък за развитие на отношенията с Китай и да осигури практически ползи за всеки от участниците.

Стоилов обясни и че през България преминават два от основните коридори на трансевропейската транспортна мрежа – „Ориент” (Източно-Средиземноморският) и Рейн – Дунав. „България може да заеме ключово място в Транскаспийския транспортен маршрут през някои от големите български пристанища на Черно море към Грузия, Азербайджан, Казахстан и Китай. България е най-пряката дестинация за един от железопътните „маршрути на коприната”  за бърз и сравнително евтин превоз на стоки между Азия и Европа.

Въпросът към българската страна и нейното правителство е – ще намери ли България съвременния път на коприната?”, попита той.

„За България е важна също инициативата „Трите морета” за по-голяма свързаност и развитие на пристанищната инфраструктура и индустриалната база на Адриатическо, Балтийско и Черно море. Факт е, че при скорошното си посещение в Европа, преди срещата на Г-20, президентът на САЩ направи подобно предложение, но ориентирано предимно към доставките и дистрибуцията на втечнен газ за тази част на Европа. Дали това е случайно дублиране или копиране на китайската инициатива е интересно да разберем”, подчерта Янаки Стоилов. В заключение той изтъкна, че нашият диалог трябва да бъде стратегически ориентиран и да придобие повече практически измерения.

Петър Витанов взе участие в панела „Един пояс, един път: роля на младите”, като постави акцент върху важността на диалога, по инициативата на президента на Китай Си Дзинпин в засилване на сътрудничеството, основано на взаимно разбирателство и доверие. Витанов подчерта, че проектът представлява двигателят и тягата в постигането на по-голяма стабилност, развитие и напредък в две от най-големите световни икономики (Китай  и Европа).

Народният представител отбеляза, че китайските инициативи „16+1” и „Един пояс, един път” не противоречат на идеята за съществуването на ЕС, а го допълват, защото създават възможности на страните от ЦИЕ да догонят ефективността на западноевропейските  стандарти. / bsp.bg

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!