Янаки Стоилов: Недопустимо е парламентът да се поставя над българските граждани

Янаки Стоилов: Недопустимо е парламентът да се поставя над българските граждани

БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ: Само българските граждани трябва да решат дали да се самозадължат да гласуват или не. Ние ще се съобразим с тях

„Българските граждани трябва да решат дали да се самозадължат да гласуват или не, и ние ще се съобразим с тази воля”.

Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и зам.-председател на НС на БСП Янаки Стоилов по време на дебатите по Изборния кодекс.

Той бе категоричен, че е недопустимо Народното събрание да се поставя над българските граждани, поради което БСП категорично възразява срещу това парламентът да превръща правото на избор в задължение.

По думите му за исканата промяна има една причина – предстои провеждането на референдум с редица въпроси, един от които е дали да се въведе задължително гласуване.

Според него, ако парламентът заеме предварителна позиция за или против задължителното гласуване, ще се направи опит за обезсмисляне на избора на гражданите и произнасянето им на референдума.

„Какъв ще е смисълът от тази промяна, ако референдумът отхвърли това решение. Тогава пак ли, преди предстоящите избори, Народното събрание ще се събере, за да промени Изборния кодекс?, попита зам.-председателят на левицата.

Стоилов припомни, че още преди месеци по време на дебатите за референдум, левицата е подкрепила възможността да се проведе такъв по въпроса дали да се въведе задължително гласуване. „Това е въпрос, който трябва да решат самите български граждани, дали те приемат, че задължителното гласуване може по някакъв начин да подобри политическата система и чак тогава парламентът трябва да се заеме с този въпрос”, обясни той. По думите му е спорен въпросът дали Конституцията на Р България позволява превръщането на изборното право в задължение.

Стоилов подчерта, че предложението негласувалите да се вадят от избирателните списъци, ще намали значително избирателната активност. Според него това заедно с възможността да се гласува срещу всички, е опит вместо да се изрази вотът на гражданите по един конструктивен начин, да се увеличат гласовете, които подлежат на преразпределение.
Източник: bsp.bg/

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!