«
»
FacebookGoogle+

ASIA TIMES: НАБЛЮДАВАЙКИ ПОКЕРА МЕЖДУ РУСИЯ И САЩ, ЯПОНИЯ ЗАЛАГА НА МОСКВА

ASIA TIMES: НАБЛЮДАВАЙКИ ПОКЕРА МЕЖДУ РУСИЯ И САЩ, ЯПОНИЯ ЗАЛАГА НА МОСКВА

Последните стъпки, предприети от премиера на Япония Синдзо Абе, показват, че Токио залага на сътрудничеството с Русия. Asia Times излага причините, подтикнали Абе към активизиране на дипломатическите отношения с Москва.

Владимир Путин на пресс-конференции по итогам саммита Группы двадцати G20 в Ханчжоу

«Независимо от взаимодопълняемостта в икономиките на Русия и Япония, а също общите интереси и проблеми в Далечния Изток, след края на студената война взаимната неприязън между двете страни оставаше в известна степен илюзорна», — се отбелязва в статията.

 

 

Миналия месец Абе направи важни стъпки за стоплянето на отношенията между Москва и Токио. Първо, той създаде ново министерство по въпросите на икономическото сътрудничество с Русия начело със силния икономически министър Хиросига Секо.


 

 

Второ, назначи своя брат Нобуо Киши за държавен министър на външните работи, отговарящ за отношенията с Русия.

 

 

Трето, нареди местните средства за масова информация да отразят готовността на Токио да участва в крупни руски икономически проекти, независимо от «мъртвата точка» по въпроса за Курилските острови.

 

 

При това, пише Asia Times, в основата на икономическото сътрудничество ще бъде принципът, че Русия не може и няма да се отказва от позицията си по териториалния спор. Ден преди срещата с Абе руският президент Путин ясно даде да се разбере, че Москва «няма да търгува с териториите си», макар «много да би искала да намери решение на този проблем».

 

 

Освен икономическите интереси Абе реши да интензифицира отношенията с Москва заради неблагоприятните за Токио геополитически условия.

Япония. Архивное фото

«Ръстът на напрежение в отношенията между Русия и САЩ подтикнаха Москва да започне да строи нова военно-морска база на остров Матуа на Курилските острови. И макар Матуа да не се оспорва от Япония, този факт има важно военно и стратегическо значение, ако отчитаме разполагането там на летище за Ту-22М3, който може да пренася ракети с далечен радиус на действие, а също ракети за атомни подводници», — се казва в статията.

 

 

Сред другите фактори, които споменава изданието са продължаващият военен и икономически подем на Китай, по-тесните връзки между Москва и Пекин, китайско-американският разкол, напрежението в Далечния Изток, а също отслабването на влиянието на САЩ в Азиатско-Тихоокеанския регион.

 

 

На този фон призивът на Абе за необходимостта «да се затвори страницата на ненормалната ситуация» доказва, че Русия «може да спечели в играта на покер със САЩ».

 

 

«Политиката на Вашингтон за изолация на Русия се провали», — завършва авторът на материала.

Източник: bgr.news-front.info/

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!