«
»
FacebookGoogle+

CNN за Бузлуджа: Комунистическото НЛО на България

CNN за Бузлуджа: Комунистическото НЛО на България

Паметникът на Бузлуджа е известен като „Българското НЛО“ по обясними причини, пише CNN.
На три часа от София, в сърцето на Стара планина, осеян с дупки път води до „НЛО-то на България“.

Извисявайки се на върха на планината, тази сложна конструкция може да се види от километри, изпълвайки с тревожно вълнение всеки, който го вижда за първи път.


Червената звезда, символ на комунизма, грее от 70-метровата кула. Просторната, наподобяваща космически кораб основа е като извадена от стар научно-фантастичен филм.

Асоциациите на паметника са абсолютно оправдани.

Официалното му име е Дом-паметник на Българската комунистическа партия, но е по известен като паметника на Бузлуджа, привлича изследователи от средата на 90-те години на 20 век.

Пътуването до Паметника на Бузлуджа минава през живописни земеделски земи и пасторални села. Поради липсата на обществен транспорт към тази част на България, посетителите трябва да начертаят свой собствен маршрут.

Паметникът на Бузлуджа не е построен там случайно. Намира се в средата на прохода Шипка – свидетел на поредица известни битки между българските бунтовници и Османската империя през 1868 г.

Няколко години по-късно по време на Руско-турската война 1877-78 малка армия разгромява османците на хълма Бузлуджа, което води до независимостта на България.

По-късно, на 2 август 1891 г., група мъже се срещат на върха, за да се създадат Българската социалдемократическа работническа партия, която по-късно става Българска комунистическа партия.

През 1981 г., 8 години след началото на изграждането му, паметникът е открит и се ползва за официални събития до падането на СССР през 1989 г.

Само няколко години без поддръжка са нужни на паметника да изпадне в немилост. Днес расте броят на храбрите пътешественици, които посещават това гниещо светилище на комунизма.

Графити „Не забравяй миналото си“ покриват паметника отвън. Надписът  „наслади се на комунизма“ е нарисуван на вратата, която е била закована дълги години.
Източник: Дир.бг

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!