«
»
FacebookGoogle+

Der Standard: Операцията в Сирия разгоря интерес към руското оръжие

Der Standard: Операцията в Сирия разгоря интерес към руското оръжие

Сирийската кампания на Москва повиши рязко интереса към руското оръжие и делата на руската отбранителна промишленост вървят блестящо, пише от Москва кореспондентът на австрийския вестник Der Standard Андре Балин в публикацията Russische Waffen begehrt wie nie zuvor

Той нарича операцията в Сирия рискован маньовър, който обаче се оказал успешен.„Русия успя да подкрепи своя съюзник Башар Асад, да излезе от обявената от Запад изолация и при това да проведе рекламна кампания на своята отбранителна промишленост” – се казва в статията.


Разходите за водене на бойните действия в Сирия се оценяват на около половин милиард евро. Те обаче ще бъдат изплатени дори от подписания през декември договор с Алжир за доставка на 12 бомбардировача Су-32. Преговорите с Алжир се водеха вяло в продължение на 8 години, но отведнъж набраха обороти след сирийския „мастер-клас”.

От руско оръжие се интересува не само Алжир. Генералният директор на корпорацията „Ростех” Сергей Чемезов обяви, че портфейлът от поръчки на „Рособоронэкспорта“ е нараснал до 48 млрд долара. Само за изтребителя Су-30 поръчките са за над 330 броя.

Основните купувачи на руско оръжие са страни от Азия и Африка, включително Китай, Индия, Виетнам, Египет, Алжир и Иран.

Заради въведеното оръжейно ембарго затворен за Москва остава пазарът в Либия. Не е изключено обаче Русия да може да компенсира загубите от провалената 7-милиардна сделка с Муамар Кадафи. На преговорите неотдавна във Виена беше постигната договореност за частично снемане на ограниченията за доставка на оръжия за Триполи.

„Русия се стреми да извлече от това полза и шансовете й никак не са лоши” – обобщава Балин.

Източник: blitz.bg/

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!