FacebookGoogle+

FOCUS: ДЕМОКРАЦИЯТА В РУСИЯ НЕ Е ВЪЗМОЖНА ЗАРАДИ СЪВЕТСКОТО МИНАЛО И АГРЕСИЯТА НА НАТО

FOCUS: ДЕМОКРАЦИЯТА В РУСИЯ НЕ Е ВЪЗМОЖНА ЗАРАДИ СЪВЕТСКОТО МИНАЛО И АГРЕСИЯТА НА НАТО
« Русия не може да се разбере с ума» — тази фраза на руския поет Феодор Тютчев не е изгубила своята актуалност  и до днес, пише авторът на материала на Focus Кристиан Остхолд. Независимо от политическата изолация и икономическите санкции, партията «Единая Россия» успя да получи в Държавната дума две трети от местата в парламента. И този «грандиозен успех на Владимир Путин се обяснява не само със «съмнителната законност», отбелязва авторът.

Ликвидирането на СССР през 1991 г. бе възприето от Запада като «благодат на историята», а в Русия — като катастрофа. Независимо от сталинизма и плановата икономика, много съветски граждани считаха СССР за позитивно достижение.
СССР  даваше на хората неограничен достъп до образование, здравеопазване и работни места, именно затова населението не е изгубило вяра в системата. Когато социалистическият експеримент се провали, много възприеха това с дълбоко разочарование. В периода на управлението на Борис Елцин Русия стана обект на насмешки както сред самите руснаци, така и зад граница.
В тази ситуация страната премина в ръцете на Владимир Путин.
 У много западни политици се появи илюзията, че Русия най-накрая ще тръгне към демокрацията, което си беше проява на «непознаване на историята и наивност», подчертава авторът.
Всъщност, Русия никога не е познавала демокрацията и не е можела да стане демократична: една от причините за това е, че страната и до днес се управлява от хора, социализирали се и формирали се в епохата на СССР.
«По такъв начин днес ние си имаме работа със стара Русия», — отбелязва авторът на материала.
 От това следва, че да се мери Русия с мерките на западните демократични мащаби не е коректно. Фатална роля също изигра това, че след студената война страните от Европа се оказаха в лоното на ЕС и успяха да се консолиридират, докато в същото време Русия остана в крайно трудна ситуация и нямаше пред себе си никакви варианти, освен отново да стане силна.
«Агресивната експанзия на НАТО в Източна Европа, а също морализаторската критика на Запада са отговорни за това, че Путин днес е силен, както никога»,  пише авторът.
Политиката на ЕС се отхвърля от Русия заради нейната противоречивост: от Москва искат спазване на правата на човека и демократичност, а в същото време тези принципи се  нарушават от самата Европа.
Става дума за парадокса, който особено отчетливо се прояви в периода на кризата със сирийските бежанци.
«Вместо постоянно да гледат на Русия през призмата на своя морал, Европа следва да признае различията. Това ще й позволи да види в положителна светлина и Владимир Путин», — резюмира авторът на  Focus.

Петя Паликрушева
Източник: bgr.news-front.info/

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!