«
»
FacebookGoogle+

Мерджанов: Даренията за МВР ще политизират дейността му

Мерджанов: Даренията за МВР ще политизират дейността му
„Практиката МВР да получава дарения е недопустима. Прилагането на тази законова норма е признание за финансовото безсилие, което показва сегашното политическо ръководство на МВР и означава политизация в дейността на МВР”. Това заяви в ефира на БНР зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и говорител на НС на БСП Атанас Мерджанов. Той подчерта, че бюджетът на МВР е над 1 млрд. лв., а хронично не достига.
Според него Мерджанов това означава, че вътрешното министерство не може да планира своите разходи. Той припомни, че отмяната на забраната МВР да получава дарения е настъпила още с приемането на Закона за МВР, внесени от тогавашния министър Вучков и приети с мнозинството на ГЕРБ.

„Това не е учудващо. Учудващо е, че на нашите призиви и несъгласия никой не обърна внимание. Бъчварова е само един изпълнител на едно законово решение”, обясни говорителят на левицата и подчерта, че се връщаме в ситуацията от 2011 г. при първото правителство на Бойко Борисов, когато министър е бил Цветан Цветанов, със скандала по темата с даренията и категоричното мнение и осъдителна оценка на ЕК.


Мерджанов обясни, че според промените в закона за МВР, които вече са факт, се дава право на общини, на държавни структури със 100% държавно участие и на международни организации да правят дарения.

Той подчерта, че почти всички големи области се управляват от кметове на ГЕРБ, навсякъде в бордовете на държавните предприятия със 100% държавно участие са назначени представители на управляващото мнозинство.

„Тези, които получават даренията се поддават волно или неволно на зависимост от тези, които даряват”, категоричен бе той. Зам-председателят на групата на левицата в парламента обясни, че в регистъра е записано, че и малки общини са дарявали, а влиянието на местните бизнесмени в тях е голямо. По думите му се получава порочна практика – от една страна местни бизнесмени даряват на общините, общините пък даряват на МВР. Според него това ще доведе и до поредна отрицателна оценка от ЕК.

„По този начин не се слага ред във финансовото и ресурсно осигуряване на МВР. Министерството страда хронично от липса на финанси, реформи, както и от заплаха за зависимост. Сегашното политическо ръководство не съумя да разсее тези проблеми”, заяви той.

Мерджанов коментира, че самият факт – непосредствено преди Коледа и Нова година да бъде оттеглен новият проект за промени в закона МВР, означава безпътица и несигурност в министерството, което не е добре за управлението му и за служителите на реда.
Източник:glasove.com

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!