«
»
FacebookGoogle+

Михаил Миков: Принципите на демократичната, социалната и правовата държава не се реализираха у нас заради неолибералния модел

Михаил Миков: Принципите на демократичната, социалната и правовата държава не се реализираха у нас заради неолибералния модел

Заради този модел, сфери като образование и здравеопазване са се превърнали в пазар

„Тази година в България отбелязваме 25 години от приемането на българската Конституция. Тя е модерна и много добре балансирана. За съжаление обаче, онези принципи, зад които през 1990-1991 г. бе застанала цяла България – демократична, социална и правова държава, не успяха да бъдат реализирани в законодателството ни. Това се случи, именно заради силно прокарвания неолиберален модел у нас”. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков по време на срещата си с професора по конституционно право в Университета „Гуидо Карли“ в Рим Джузепе Консоло, който е удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.


Пред проф. Консоло, лидерът на левицата подчерта, че благодарение на този неолиберален модел, в страната ни сфери като образование и здравеопазване са се превърнали в пазар, въпреки че са гарантирани от Конституцията. „Сега българите имаме прекрасна Конституция, но правата, прокламирани в нея, не намират реализация в практиката и живота, заради все по-силното настъпление на пазарния принцип, който иззема все по-осезаемо функциите на държавата”, обясни Михаил Миков. Лидерът на социалистите подчерта, че настоящите управляващи се опитват, чрез предлагането на закони и техните промени, да демонстрират пред обществото, че правят реформи в интерес на хората. Всъщност обаче България има закони и ако те се спазват – резултатът ще бъде много по-добър, отколкото към момента.

От своя страна проф. Джузепе Консоло сподели опита си в областта на правото, като подчерта, че законодателството в Италия се старае интересите в обществото да бъдат балансирани. „Когато пазарната икономика в Италия и социалната страна се противопоставят, правото някак си остава по-настрана”, коментира той. Проф. Консоло засегна и темата за бежанците, като заяви, че това е сериозен проблем не само за Италия, но и на цяла Европа.

Председателят на БСП Михаил Миков също коментира бежанския въпрос, като обясни, че страната ни се намира на границата на ЕС с Турция и ние, както Италия и Гърция, също изпитваме притеснения относно националната си сигурност.
Източник: bsp.bg/

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!