«
»
FacebookGoogle+

Проф. Пантев за отпадането на Ботев и Паисий: Преднамерено е!

Проф. Пантев за отпадането на Ботев и Паисий: Преднамерено е!

“Когато едно общество е болно, болни са всички негови … части на организма. И ние ставаме много лесно уязвими към това“
Проф. Пантев е роден през 1939 г. Работил е в Института по история при БАН.
От 1975 г. преподава в СУ “Св. Климент Охридски”. Специалист по нова история на България и по история на международните отношения ХIХ-ХХ век. Бил е три мандата депутат от “Коалиция за България”.


От Front.bg го потърсихме за коментар на едни от последните и важни теми в от света и България.

Цели ли се обезличаване на нацията, как ще се справим с бежанците, изправен ли е модерният свят пред война и какво ще се случи с правителството … говори проф. Пантев.

“Прост народ по-лесно се управлява“. Това ли се цели с отпадането на произведения на Ботев и Паисий от учебния материал?

Аз не споделях навремето истеричната ни реакция към случая с Батак или това, че песента за Райна Княгиня се пее на турски език, но тук вече всичко идва в повече. Ако това е вярно – вече е символ на деградация, на обезличаване и корозия. Иначе ако все пак Паисий Хилендарски се изучава в 9-ти клас, това е правилно решение, защото не се ликвидира напълно. Все пак кое дете ще разбере смисъла на тази история в една по-крехка възраст?

Колкото до “Даваш ли, даваш, Балканджи Йово“- от една страна няма нищо укорително в това да се учи това произведение, от друга страна трябва да знаем, че не само чрез учебното съдържание се създава личност, патриот, интелект и предпоставка за морално поведение. Така че трябва да се намери баланс.

Този скандал идва след като преди години видяхме как “любезно“ са подменени факти в учебници по история- кой има полза от това и умишлено ли се прави?

По-лошо, прави се преднамерено. Когато едно общество е болно, болни са всички негови … части на организма. И ние ставаме много лесно уязвими към това. Все пак историята не проповядва омраза. Тук става дума да бъдем обезличени.

Това намерение много добре върви с всички литературни и медиини внушения. Кои книги се четат най-много- тези, свързани с бойните изкуства. Кои са главните герои в телевизионните програми вечер- пистолетът, детективът, наркотикът и леглото. Така че тук става дума за добродетели, които се смятат за остарели и патриархални, а без тях ние не се отличаваме, нито емоциално, нито социално, никак.

Да си поговорим за политика. Постоянно се говори, че БСП е пред разпад- на това мнение ли сте вие и какво трябва да се промени, за да не се разпадне наистина?

Не мога да давам съвети, при положение, че не съм вътре, в задкулисните комбинации, които ги има във всички партии. Но според мен БСП има комплекс. Тя смята, че когато е втора, тя е в катастрофа. Има партии със самочувствие на 4-то-5-то място и стоят с много по-високо вдигната глава. БСП губи не защото е лява партия, а защото НЕ е достатъчно лява. Това е световно явление, партии на бедните няма. Нека не забравяме, че все още основното разделение в човечеството не е религията, а пропастта между богатите и бедните. Тази тенденция се засилва- богатите стават все по-богати, а бедните-все по-бедни.

Необходим ли е в момента вот на недоверие на правителството, не е ли по-важно да се крепи стабилността в държавата?

Доколкото имам скромен парламентарен опит, вот на недоверие не се иска непременно, за да се бутне правителството, а да се дискутира и да се покажат пороци, постижения и провали. Така че такъв вот трябва да има, не вярвам в неговия успех. Това е един начин да се напомни какво е говорено и какво е свършено.

Ще издържи ли правителството целия мандат, забелязваме как започва да се тресе от скандали?

Има някакво тайнство, което ние, обикновените хора, не разбираме. Има някакво “клатене“, което за мен е изненада, защото ние сме доста послушни, назависимо кои правителства са на власт, но има някакво подземно бучене и вълнение, което не разбирам. За пръв път обаче започвам да мисля, че и правителството, и управляващите парламентаристи са обект на недоволство и то не идва нито от пясъците на Сахара, нито от снеговете на Русия, нито от китайските равнини…

Познавайки историята, как ще коментирате случващото се в Европа, с Ислямска държава, Русия, Америка- всички конфликти в последно време, има ли основание да мислим, че сме в обстановка на тиха война?

Доколкото разбирам от тези неща, до класическа война не може да се стигне най-малкото поради идеологически причини – тъй като няма сверепи идеологически различия. Но има нещо друго-каква е тази световна, зла сила, срещу която са всички, която не може да бъде …преодоляна. Сега Европа плаща за това какви ги натвориха, смъквайки, макар и диктаторския режим в Близкия Изток, от което не се пръкна демокрация.

Какво ще ги правим бежанците?

Аз не съм геополитик, нито демограф, но все още не смятам, че всеки, който се дави в гумена лодка, е потенциален терорист. Имам жалостиви отношение, въпреки че разбирам, че това е голямо изпитание. Все пак тези хора не идват тук с бомби, както се казва-пчела от мед не бяга. Те не бягат от добро. И ако вътре има внедрени някакви бъдещите смутители на европейския ред, това не значи, че трябва да бъдем груби и жестоки, към всички, които търсят нов живот. Защото бежанци сме били и ние, ние сме бежански народ.

Източник: front.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!