«
»
FacebookGoogle+

Spiegel: Епохата на доминация на Запада остана назад в историята

Spiegel: Епохата на доминация на Запада остана назад в историята

Предишният световен ред, в който лидер бяха САЩ, приключи, пише немското списание Der Spiegel. Русия не изпадна в международна изолация, макар Западът месеци наред да повтаряше това като мантра. Но не трябва да се паникьосваме: нужно е да си спомним опита от студената война и да подготвим нова система за световна сигурност, пише авторът на статията.


Войната в Украйна и намесата на Русия в Сирия ознаменува началото на нова ера, пише немското списание Der Spiegel. Епохата на доминация на Запада остана назад в историята, Америка повече не е в състояние да налага световен ред и да гарантира мира. Ролята на разрушител на стария световен ред е в ръцете на Владимир Путин, отбелязва изданието.

В продължение на месеци, докато Русия присъединяваше Крим и подкрепяше опълченците в източна Украйна, Западът повтаряше мантрата, че Русия се намира в международна изолация, припомня авторът на статията. Но световната политика отдавна вече не се върти около Европа и дори Америка в значителна степен изгуби властта си, пише той.

Както се казва в статията, все повече и повече са тези държави, които не общуват с Владимир Путин като с изгнаник в световната политика. Руският президент заедно с китайския си колега Си Цзинпин бяха на два военни парада – в Москва и Пекин. Путин бе поздравен за рождения си ден от министър-председателя на Индия Нарендра Моди, който написа, че се моли за здравето, радостта и дългия живот на руския президент. Министърът на отбраната на съюзника на САЩ Саудитска Арабия два пъти посети Москва в последните месеци, за да се споразумее с Русия, независимо, че страната му е за свалянето на Асад, което Русия се опива да възпрепятства.

В Москва казват, че от години никой не се е вслушвал в Русия, а едва когато руската авиация хвърли няколко бомби, Мечката вече започнаха да я възприемат сериозно. Предната мисъл е плод или на ентусиазъм, или на разочарование – в зависимост от отношението към сирийската политика на Русия, пише немският журналист. Правителствата на Германия и Европейския съюз не бива да изпадат в шок или паника пред лицето на “агресивната външна политика на Путин”, те трябва да си спомнят за времената на студената война и по-точно за Хелзинския заключителен акт.

Тогава, през 70-те години, светът преживя цяла поредица от крупни кризи, някои от които доведоха свръхдържавите САЩ и СССР до ръба на ядрената война, напомня авторът Der Spiegel.

Войната в Корея през 50-те години, народните въстания в Източен Берлин през 1953 година, в Унгария през 1956  и Чехословакия през 1968 година, издигането на Берлинската стена през 1961 година, Карибската криза през 1962 година и Виетнамската война доведоха не просто до отчуждаване между Запада и Изтока, твърди авторът. Тези събития показаха, че са необходими правила, които ще попречат на студената война да прерасне в мащабна война с употребата на оръжие. Това е необходимо, за да не допуснем началото на трета световна война, подчертава изданието.

Затова през 1975 година европейските държави, САЩ и Канада след напрегнати, продължили с години преговори, се обединиха около принципите за ненамеса във вътрешните работи на други държави и около необходимостта от спазване на човешките права. Участниците в конференцията по сигурност и сътрудничество в Европа подписаха Хелзинския заключителен акт.

Той направи Европа по-безопасна и по-свободна, отбелязва изданието.

Според автора на статията, може да се спори до безкрайност около виновника за настоящите беди, довели ни до новата студена война.

“Путин и руснаците с техните постимперски амбиции или Западът с разширяването на НАТО и ЕС до границите на Русия?“ – предлага вариантите си немският журналист. Но той е убеден, че е много по-важно не да се търсят виновниците, а да се гледа напред.

Старите структури за гарантиране на сигурност се оказаха негодни, отбелязва немският журналист. След края на първата студена война правителствата пренебрегнаха развитието на системата и наивно лежаха на лаврите на вече установения световен ред. Следствие от това беше войната в Украйна и “руската авантюра” в Сирия, твърди изданието.

Стремежът да си повиши собствената безопасност или да се увеличи сферата на влияние за чужда сметка води само до намаляване на сигурността и стабилността, твърди авторът на статията. Затова на Европа са й нужни нови споразумения в сферата на сигурността и нов Хелзингски пакт, завършва изданието.
Автор: Петя Паликрушева
Източник:  infobalkani.wordpress.com/

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...
Стани член на БСП

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!