«
»
FacebookGoogle+

Вижте кой купи къщата на Ботев

Вижте кой купи къщата на Ботев
Българският консул в Одеса купи с лични средства къща, в която е живял Ботев, за да я превърне в музей
В навечерието на 168-ата годишнина от рождението на Христо Ботев консулът на България в Одеса купи с лични средства къщата в с. Задунаевка, където е живял Ботев, докато е преподавал там. Димитър Тучков иска да реставрира сградата и да направи музей на Ботев, който да подари на бесарабските българи:

Идеята се роди преди десетина години. Идеята е да се направи музей, който, може би, да се обвърже с къщата-музей на Ботев в Калофер. Доста тежко е състоянието на къщата. Покривът е пробит, тече. От 10 години никой не е живял, но мисля, че ще успеем да съберем средства и да възстановим дома. Купих го с лични средства. Няма да имам възможност да направя и ремонт. Днес се срещнах с кмета на Карлово. Във връзка сме, ще направим заедно инициативен комитет и ще възстановим къщата. Много българи, които са на територията на Украйна, са готови да участват също.


В Задунаевка има един български музей, в който има и снимки на Ботев, и копия от вестник „Борба“, но самата къща е като светиня, защото там е отсядал и Раковски. Тучков е открил и две непубликувани досега снимки на Ботев, които ще влязат в музея, както и бастуна на бащата на Ботев, дарен от наследниците му на Асоциацията на българите в Украйна. Намерението е той да бъде дарен на музея в Калофер.

Ася Николова, директор на къщата-музей на Христо Ботев в Калофер сподели, че за първи път чува за артефакта. Тучков е намерил архитект, който ще изготви безплатно проект за реставрацията на къщата в Украйна и преустройството ѝ в музей.

Музеят в Калофер ще помогне, винаги е готов да помогне за това благородно и родолюбиво дело.
Източник:bnr.bg

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!