Facebook

Ами сега? Лавров заговори за избухването на въоръжен конфликт на Балканите

Ами сега? Лавров заговори за избухването на въоръжен конфликт на Балканите На годишната си пресконференция руският външен министър Сергей Лавров каза, че не бива етнически албански сили в Косово да присъстват в населените със сърби райони в северната част на Косово.

Всички разбират, каза той, че не трябва да се допуска избухване на въоръжен конфликт на Балканите, заяви той, цитиран от БНР.

„Що се отнася до влака Белград – Косовска Митровица, веднага след тези събития ми се обади сръбският външен министър Ивица Дачич и анализирахме какво всъщност се е случило.

Мога да кажа само едно – ЕС трябва да успокои тази ситуация и да направи така, че да се спазват споразуменията между Белград и Прищина, постигнати с посредничеството на Брюксел“, заяви Лавров.

Руският първи дипломат посочи, че съгласно тези споразумения свободата на движение на хора не трябва да се ограничава и в Северно Косово, където живеят сърби, не трябва да има присъствие на албански силови структури.

„Смятам, че в този случай бяха нарушени поне няколко от тези договорености, които бяха постигнати в Брюксел“, заяви руският министър.

„Надявам се, че този път всички разбират необходимостта да се избегне въоръжен конфликт“, изтъкна той.

По повод на обстановката в Босна и Херцеговина Сергей Лавров отбеляза, че Русия неведнъж е напомняла на западните си партньори, че вече става неприлично в Босна и Херцеговина, която се смята за независима държава, да се запазва апаратът на така наречения „върховен представител“, който има правата на генерал-губернатор и може да наложи на трите съставни народа всякакви решения. „Това предизвиква раздразнение“, обясни още той.

Министър Лавров заяви, че е необходимо да се спазват Дейтънските споразумения за Босна и Херцеговина, които поставиха край в средата на 90-те години на кървавия граждански конфликт.
Източник: blitz.bg

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!