Антон Кутев: Думите на Корнелия Нинова в НС не са повод за нейното отстраняване

Антон Кутев: Думите на Корнелия Нинова в НС не са повод за нейното отстраняване
Антон Кутев: Заради Борисов и Цветанов плаща държавата

„Ако ние депутатите смятаме, че министър-председателят руши институциите, къде да го кажем, ако не в Народното събрание. И когато ние го кажем там, и председателят на НС ни изгони, къде отива демокрацията, къде отива парламентарната република, в какво се превръщаме?”

Това попита зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Антон Кутев по повод неговото изгонване от заседание на НС, както и на лидера на опозицията Корнелия Нинова, след настояване на левицата да бъде излушан премиерът Борисов, който каза, че в парламента пребивават наркотрафиканти и хора, които купуват гласове на затворници. По повод случая, левицата поиска и иска оставката на председателя на парламента Димитър Главчев.

„Аз бях изгонен вчера от заседанието в НС заради думите:

„Оставка. Днес вече не си за тук.” И мен, и лидера ни Корнелия Нинова председателят на НС Главчев ни гони по чл. 162, ал. 1. А аз пък бих могъл да цитирам чл. 162, ал. 1, който гласи, че председателят може да отстрани за повече от едно заседание, но не повече от три, народен представител, който: оскърбява НС, членовете на Министерски съвет, президента или вицепрезидента на Републиката и други органи на държавната власт. Според мен репликата ми категорично не оскърбява изброените по-горе”, подчерта зам.-председателят на ПГ.

Антон Кутев обясни, че се е стигнало до неговото отстраняване и това на лидера на опозицията Корнелия Нинова заради нейни думи, отправени към премиера Бойко Борисов, които обаче не могат да бъдат повод за подобна реакция от страна на председателя на НС.

Кутев цитира думите на Корнелия Нинова от стенограмата на НС: „Защо позволявате на министър-председателя да ви унижава, като ви нарича безделници”.

„Следва предупреждение от Главчев и когато тя казва: „Не позволявайте българският министър-председател тотално да руши институциите в България”- той я гони”, обясни Кутев, който бе категоричен, че няма как за тази реплика да бъде изгонен лидерът на опозицията.

По повод думите на премиера Бойко Борисов, който каза, че в парламента  пребивават наркотрафиканти и хора, които купуват гласове на затворници, Антон Кутев заяви, че левицата е искала Борисов да дойде в НС и да потвърди думите си, да даде обяснение- кои депутати има предвид.

„Ние искаме той да назове имена, защото ако той само произнесе имената, за които намеква, в следващият момент ще му бъдат заведени дела. Нека да каже какво има предвид”, обясни Кутев.

Заради Борисов и Цветанов плаща държавата

Зам.- председателят на ПГ на лавицата  попита също-  кога Цветан Цветанов ще плати парите, които България е платила на хората, осъдили я в Страсбург, заради грешките на Цветанов и даде примери с Николай Цонев, Борислва Гуцанов. „Борисов също има дело, по което е осъдена България”, каза Антон Кутев и обясни, че това е за нарушаване на правото на живот на Тодор Димов – Чакъра, който през 2003 г. бе обстрелван с гранатомет в собствената си къща край Харманли. „Нека кажат кога ще платят на държавата парите, които тя е платила за техни грешки.

Ако искат ще им дам списък с делата, по които Цветанов и Борисов лично носят отговорност и които са завършили с присъди за България в Страсбург.

Най-малкото, което могат да направят е първо да се извинят – нещо, което те никога не са направили”, заяви Антон Кутев.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!