Атанас Зафиров: През последните три години българските военнослужещи са хранени без да има обявена обществена поръчка

Атанас Зафиров: През последните три години българските военнослужещи са хранени без да има обявена обществена поръчка
Защо е нарушен два пъти законът?

„През изтеклата седмица гръмна поредният скандал, свързан с методите на ръководене на Министерството на отбраната и казуса с храненето на българските военнослужещи. Стана ясно, че през последните три години, българските военнослужещи са хранени без да има обявена обществена поръчка за услугата“, това каза Атанас Зафиров, член на изпълнително бюро на НС на БСП.

Той поясни, че тази сага започва през 2015 г., когато армията остава без доставчик на храна. След като тогавашният договор изтича, е обявена обществена поръчка с прогнозна стойност близо 26 млн. лв. без ДДС. Веднага след нейното обявяване и протичане, започва една дълга съдебна сага от обжалвания, която довежда до днешното положение“, обясни Зафиров.

Той заяви, че през последните три години министърът на отбраната два пъти е нарушил закона. „Първото нарушение е, че тъй като процедурата не е финализирана, няма процедура, по която да се доставя тази храна и затова се е минало към раздаване на пари на военнослужещите. Това е в нарушение на закона“, категоричен бе той. Зафиров добави, че старият закон е давал такава възможност, но през 2016 г. е бил променен и  начинът, по който се случва това сега, е абсолютно недопустим.

„Отговорността е на министъра на отбраната, който е имал решение на казуса“, каза Зафиров. По думите му само месец след встъпването на министъра  в длъжност, 3-членен състав на ВАС е дал решение, че тази процедура, по която се обжалва, може да бъде продължена. През месец април, 5-членен състав на ВАС дава окончателно становище, че тази поръчка трябва да бъде продължена. Оттогава досега министерство отказва да изпълни решението на съда и продължава да нарушава закона.

„Обясненията, които бяха дадени от министър Каракачанов, бяха крайно неубедителни. За пореден път той си позволи да говори за някакви „тарикати“ в системата на отбраната, които искат да вземат някакви пари“, заключи  Зафиров. Той настоя министър Каракачанов да отговори – защо е нарушен два пъти законът, кои са тарикатите, които са се опитали да откраднат 31 млн. лв. от храненето в армията и кои са лобистите-депутати в Комисията по отбрана, за които е говорил.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!