Атанас Костадинов: За АЕЦ „Белене” се говори политически, но не и икономически

Атанас Костадинов: За АЕЦ „Белене” се говори политически, но не и икономически
Необходим е национален, работен консенсус

„Позата на извинението от премиера, не е най-любимата на народа. България е малка страна, но има своето достойнство, цели и приоритети. Неотстояването им и политическата конюнктура, и мантрите, на които робуваме, често ни поставят в извинителна позиция.” Това каза пред БНР народният представител от ПГ на „БСП за България” Атанас Костадинов в коментар за срещата между Бойко Борисов и Владимир Путин в Москва.

„Проектът „Белене” беше гьол, сега стана един от най-значимите, дори с балканско измерение”, добави той. Според него, още от 1981., когато МС утвърждава изграждането на площадката за втората АЕЦ, проектът винаги е бил функция на политически дебати, но не е бил поставян на сериозна икономическа основа.

„Ние, в парламентарната група по енергетика имаме добър консенсус за посоката, в която да вървим по отношение на АЕЦ „Белене” и енергийните проекти.

На политическо ниво обаче, извинението на Борисов олеква още повече, защото не е подплатено съдържателно с действия”, каза Костадинов и цитира думите на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, че няма договорки за доставки на газ в България по „Турски поток“.

„Крайно време е да има прагматичен, национален и работен консунсус, който поставяйки ясно въпросите, да търси отговори – проектите „Белене” и „Южен поток” са възможни и важни заради  ефекта им върху икономиката ни и на фона на световната ситуация.

За последните 12 години, 15 нови атомни централи са рехабилитирани и реконструирани”, посочи Костадинов. Според него, най-вредно и национално безотговорно е да не се прави нищо по проекта за АЕЦ „Белене”.

Той заключи, че няма причина да се бави гласуване за отпадане на мораториума върху строителството на бъдещата ядрена централа в народното събрание.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!