Facebook

Бивш германски депутат: В свалянето на руския самолет в Сирия е участвала и НАТО

Бивш германски депутат: В свалянето на руския самолет в Сирия е участвала и НАТО

Руският Су-24 е бил свален от турски изтребители на границата със Сирия със съдействието на НАТО, твърди в интервю за агенция „Спутник” Вили Вимер. Той е бивш зам.-председател на ОССЕ и ексдепутат в Бундестага

„По мои данни, в това са участвали един американски и един саудитски самолет АУАКС. Такъв самолет като руския бомбардировач не може лесно да бъде свален. Трябва изтребителят да бъде насочен към целта. Това могат да направят само самолети АУАКС”, смята Вимер.

Според Вимер американската машина е излетяла от Кипър, а другият самолет – от база в Саудитска Арабия.

Германският политик подчертава, че в НАТО има инструкция за действие при нарушаване на границата, но случилото се не съответства на общоприетите международни правила. „Те свалиха руския самолет, защото искаха да го свалят”, твърди Вимер.

Той предполага, че причина за инцидента са политически интереси, а именно – желанието да се унищожат намиращите се в разцвет отношения между Турция и Русия.

И макар първоначално президентът Ердоган да взел страната на пилотите, по-късно турският лидер не пропуснал възможността отново да се сближи с Москва и да разграничи пилотите, взели решение за сваляне на руския самолет, и турското правителство.
Източник: epicenter.bg/

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Стани член на БСП

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!